Serbien vil bekæmpe Kosovos uafhængighed
Det vil ikke have nogen betydning, hvis Kosovo i weekenden erklærer sig uafhængigt, for det vil være ulovligt, lød det i går fra Serbien. En hemmelig plan skal få serbere i Kosovo til at trodse den nye stat

Der er travlhed i lufthavnen i Kosovos største by, Pristina, disse dage. Tusinder af kosovoalbanere strømmer hjem for at være med til at folkefesten, når Kosovo – sandsynligvis søndag eller mandag – løsriver sig fra Serbien og bliver Europas nyeste land.

Men i Serbiens hovedstad, Beograd, er der bestemt ikke dækket op til fest. Her erklærede regeringen i går, at man på ingen måde vil acceptere, at Kosovo bliver selvstændigt.

»Det ville være en grov og ensidet løsrivelse af en del af Den Serbiske Republik, og derfor vil det være ugyldigt,« lød det i går i en udtalelse fra den serbiske regering.

»Kosovo er vores, og vi vil aldrig nogensinde give det væk til nogen,« uddybede Serbiens premierminister, Vojislav Kostunica, til CNN.

Både nationalister og mere moderate politikere i Serbien betragter Kosovo som nationens vugge, og derfor kæmper Serbien for at holde fast på området, selvom 90 procent af de to millioner indbyggere i Kosovo har albanske rødder og ønsker deres eget land. Serbien frygter desuden, at uafhængigheden kan komme til at gå ud over det serbiske mindretal på omkring 100.000 personer i Kosovo.

Plan B parat

Den serbiske regering har dog indset, at det ikke længere er muligt at stoppe Kosovos uafhængighedserklæring, som støttes af både EU og USA.

I stedet har Serbien ifølge nyhedsbureauet AP vedtaget en hemmelig plan, der skal få de 100.000 serbere i Kosovo til at trodse det nye lands myndigheder efter uafhængigheden og lade som om, de stadig bor i Serbien.

Der er dog ingen planer om militære angreb mod Kosovo, hvor 16.000 FN-soldater i øjeblikket er udstationeret.

Putin raser mod Vesten

Mens både EU og USA synes klar til at anerkende Kosovo, er Serbiens gamle allierede Rusland stadig imod. Den russiske præsident, Vladimir Putin, anklagede i går Vesten for dobbeltmoral. Hvordan kan Europa støtte Kosovo, når man samtidig er imod selvstændighed til Baskerlandet i Spanien eller de tyrkiske cyprioter, spurgte han på en pressekonference.

Med en permanent plads i FN s Sikkerhedsråd kan Rusland nedlægge veto mod, at FN anerkender Kosovo som en stat, men i praksis vil det ikke have den store betydning, da de vestlige lande hver især har mulighed for at acceptere løsrivelsen.

via Listen To News