Send flere penge, tak
Fødevarekontrollen skal have flere penge, lyder kravet til den nye forbrugerminister, Carina Christensen, og fra både fagfolk og politikere.
Læs også:
Ny minister skipper direktørjobbet
Carina Christensen skal i retten
Helge Adam: "En charmerende pige med kønne ben"

Ud over lykønskninger med jobbet har både politikere og eksperter ét krav til den nye familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K): Flere penge til fødevarekontrollen.

Det omstridte kontrolsystem har ikke blot brug for en ny politisk chef, men også for flere midler for at kunne sikre, at virksomhederne ikke sjusker med fødevaresikkerheden.

»Som sin første embedshandling bør hun indkalde til forhandlinger med alle Folketingets partier. Det er helt afgørende, at vi straks sender flere penge til fødevareområdet,« siger De Radikales forbrugerordfører Elisabeth Geday.

Oppositionen har tidligere sammen med Forbrugerrådet forslået et beløb på 60 millioner kroner.

Det stemmer godt overens med anbefalingerne i rapporten fra den ekspertgruppe, der blev offentliggjort for få dage siden. Her foreslås der 60 millioner til fødevarestyrelsen og et engangsbeløb på 25 millioner kroner til de akutte problemer.

Men at sende flere penge til området er ikke nok i sig selv.

»Regeringen forsvarer sig med at de har gennemført flere kontroller end forgængerne. Men antallet siger jo intet i sig selv. Flere penge vil hjælpe, men det er kvaliteten i kontrolbesøgene, der skal hæves,« siger Jørgen Højmark Jensen, tidligere vicedirektør i Levnedsmiddelstyrelsen.

Da Dansk Folkeparti onsdag aften trak tæppet væk under Carina Christensens forgænger på posten, Lars Barfoed (K), lovede DF, at der nu var flere penge på vej til fødevarekontrollen. Men fødevareordfører Christian H. Hansen (DF) vil endnu ikke sætte et konkret tal på, men opfordrer den nye minister til at »trække i arbejdstøjet«.

I Forbrugerrådet håber direktør Rasmus Kjeldal, at hele forløbet omkring Barfoeds afgang, har vist politikere fra begge fløje, at manglende fødevaresikkerhed kan få store politiske konsekvenser.

»Det har virket som om, de to tidligere ministre var sat til at passe en butik, som helst skulle spare mest muligt. Men uden flere midler kommer vi ikke videre. Det tror jeg endegyldigt, at denne sag har sat en stopper for,« siger han og efterlyser bedre samarbejde mellem fødevareindustrien og forbrugerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen.