Send flere penge, tak
Flere lande i det tidligere Østeuropa er dybt afhængige af de penge, som folk sender hjem fra udlandet.

Franskmændene sælger biler, ost og vin, schweitzerne har deres ure, og Danmark tjener penge på bjerge af bacon. For de fleste lande sikrer salget af alt fra teknik til tofu, at der strømmer penge fra udlandet og ind på nationens husholdningsbudget.

Men i mange lande i den tidligere østblok er landsmænd, der rejser ud i verden for at prøve lykken, den største indtægtskilde for de indbyggere, der bliver tilbage. Udvandrerne sender nemlig så mange penge hjem, at posten er den klart største kilde til indtægter fra udlandet målt i forhold til de samlede bidrag udefra. Det fremgår af en rapport fra Verdensbanken.

Det er især de fattigste lande i Østeuropa, der er afhængige af pengene udefra. Mens de små ø-stater Tonga og Haiti ligger øverst på listen over lande, der får flest penge fra udvandrerne, smutter den tidligere sovjetstat Moldavien ind på en overbevisende tredjeplads. På Moldaviens nationale regnskab tegner pengegaverne fra moldavere i resten af verden sig for hele 27 procent af den samlede indtægt fra udlandet. Ifølge tal fra Verdensbanken var det en pæn slat penge, som udlandsmoldaverne sendte hjem i 2004: Godt fire milliarder danske kroner.

Job i Rusland

På listen over de ti lande i verden, der får flest lommepenge fra familien i udlandet, finder man også Bosnien-Herzegovina og Albanien, der ligger på henholdsvis en sjetteplads og en tiendeplads.

Mange af udvandrerne fra Østeuropa har slået sig ned i Rusland, hvor de har fået arbejde og derfor har råd til at forsøde tilværelsen for familien i hjemlandet. Pengene bliver sendt hjem via bankoverførsler eller ved hjælp af venner, som transporterer kontanterne over grænsen, skriver Verdensbanken i sin rapport.

Pengene fra familien i udlandet er med til at sikre, at de tidligere Østblok-lande er lidt mere robuste, når der er politisk uro i landet. De fleste familier kan ganske enkelt klare sig i længere tid, selv når der er kaos på den politiske front.

Verdensbankens rapport viser i øvrigt også, at det ikke er alle østeuropæere, der tænker på familien, når hyren fra jobbet i udlandet går ind på kontoen. Næsten 80 procent af alle bulgarere og 62 procent af rumænerne sender ikke penge tilbage til hjemlandet, når de selv er udvandret.