ALK Seks gode råd om pollenvaccination
Allergivaccination går ud på at genopbygge immunforsvarets tolerance ved at tilføre en nøje afmålt dosis af det stof, kroppen reagerer på. (Foto: www.alk.net)
Skal, skal ikke - blive vaccineret for pollenallergi? Seniorforsker i ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til pollenallergikere i tvivl.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Sæsonen for kløende øjne, løbende næse og influenzalignende symptomer er lige om hjørnet. Heldigvis kan man gøre noget ved pollenallergien, hvis man er hårdt ramt og symptomdæmpende medicin ikke virker i tilstrækkelig grad. Seniorforsker i den danske allergivaccinevirksomhed ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her seks gode råd om pollenvaccination.

Pollenvaccination eller ej? Det kommer an på, hvor svære symptomer du har. For nogle patienter er symptomerne så svære, at livskvaliteten er nedsat og sygdommen har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen og på øvrige aktiviteter. Er du hårdt ramt, selvom du tager symptomdæmpende medicin, bør du tale med en læge, om allergivaccination er en mulighed for dig.

Kan alle blive vaccineret for pollenallergi? Nej. Pollenvaccination er for de patienter, der er så hårdt ramt af deres allergi, at symptomdæmpende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Hvordan foregår vaccinationen? Allergivaccination kan ske på forskellige måder, alt efter hvilken allergi du har. Græspollenallergi og husstøvmideallergi kan i dag behandles med tabletvacciner, mens for eksempel allergi over for birkepollen behandles med injektionsvacciner.

Er det besværligt at blive vaccineret? Tabletvaccinerne mod græspollenallergi og husstøvmideallergi skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn. Injektionsvaccinerne gives af en speciallæge og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år.

Forsvinder mine symptomer, hvis jeg bliver vaccineret? Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance, så den allergiske reaktion mindskes. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med svære symptomer reduceres. Allergivaccination virker også efter, at behandlingen er afsluttet.

Hvornår er det bedst at blive vaccineret? Allergivaccination skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen.

Hvis du bestemmer dig for at søge lægehjælp, så kan du enten kontakte egen læge eller en øre-næse-halslæge. Det kræver ikke en henvisning at gå til øre-næse-halslæge, blot at du bestiller en tid i forvejen.

Du kan læse mere om pollenallergi og allergivaccination på www.alk.net.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.