Administration 

SEAS-NVE har nedsat tarifferne, solidt overskud og sunde langsigtede investeringer til gavn for forbrugerne

En række artikler i Jyllands-Posten giver fejlagtigt det indtryk, at forbrugernes nettariffer i SEAS-NVE's område er steget på grund af tabsgivende, kommercielle investeringer. Det er ikke korrekt. Nettarifferne i SEAS-NVE er faldet 16 procent, SEAS-NVE har aldrig realiseret et tab, og koncernen investerer udelukkende sundt og langsigtet for at opfylde andelshavernes og dermed forbrugernes behov - nu og i fremtiden.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Af hensyn til SEAS-NVE's knap 400.000 andelshavere og dermed ejere ser vi os nødsaget til at korrigere det misvisende og stærkt fejlbehæftede billede, som avisen Jyllands-Posten forsøger at tegne af SEAS-NVE, og som desværre er videreformidlet af andre medier.

Nettarifferne er faldet - ikke steget

SEAS-NVEs nettariffer er faldet 16 procent det seneste halvandet år - ikke steget. Og nettariffernes faldende tendens forventes at forsætte. Når forbrugerne i tidligere år kunne opleve en stigning, skyldes det ikke en stigning i de rene tariffer hos SEAS-NVE. Det skyldes derimod de ekstraopgaver, samfundsudviklingen har krævet og politikerne har pålagt de danske energiselskaber herunder SEAS-NVE. Opgaver, som blandt andet en kostbar nedgravning af alle luftledninger for at sikre danskerne mod situationer, som vi oplevede under stormen i 1999, energispareforpligtelser og udrulning af nye, fjernaflæste målere til alle forbrugere.

Vandtætte skotter mellem nettariffer og kommercielle investeringer

Derudover er det vigtigt at slå fast, at den danske lovgivning sikrer, at der er vandtætte skotter mellem nettariffer og kommercielle investeringer. Det er derfor en alvorlig misforståelse, når både Jyllands-Posten, Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet, Foreningen for Slutbrugere af Energi og to universitetsansatte udtaler sig på en måde, så forbrugerne fejlagtigt kan få den opfattelse, at nettarifferne bliver brugt til kommercielle investeringer.

SEAS-NVE har aldrig realiseret et tab

SEAS-NVE har aldrig realiseret et tab, og det ved Jyllands-Postens journalister. På trods af dette bruger avisen formuleringer og overskrifter som "tabsgivende investeringer" og "Kundernes penge er spildt".

Kundernes penge er ikke spildt, når vi investerer milliarder af kroner i udrulning af fibernet til sjællænderne for at dække et stort, udtalt behov hos forbrugerne og dermed vores ejere.

Region Sjælland, Lolland-Falster og øerne har den laveste bredbåndsdækning i Danmark. Det har derfor været en logisk beslutning at arbejde med den udfordring i et selskab, der gennem 100 år har arbejdet med kabelinfrastruktur og er ejet af de kunder, der i dagligdagen kæmper med udfordringer som begrænset eller ingen adgang til bredbånd. Vi glæder os over, at efterspørgslen fortsat er overvældende, investerer hvert år omkring en halv milliard kroner i fiberbredbåndet, har rundet 100.000 aktive kunder og forventer efter ti års investeringer overskud indenfor de næste par år.

Og når vi investerer i ladestandere til elbiler i Clever, er pengene heller ikke spildt eller tabt. De er derimod investeret i en fremtid, der er lige om hjørnet. Regeringer over hele Europa bebuder i disse dage et totalforbud mod benzin- og dieselbiler allerede fra 2025 og 2040. Og verdens store bilproducenter går med milliardstore investeringer i rivende tempo over til elbilproduktion og væk fra benzinbiler. Senest har blandt andet Volvo meldt ud, at el indgår i alle deres biler allerede fra 2019.

Den udvikling kommer naturligvis også til Danmark, selvom de danske afgiftsregler for elbiler er et europæisk særsyn og har bremset elbilsalget lige nu. En forudsætning for, at elbilerne kan komme ud og køre er imidlertid et veludbygget ladenetværk. Det har vi opbygget. Vi har unik know-how på verdensplan og et landsdækkende ladenetværk, der omfatter mere end 1.300 ladepunkter til glæde for de 8.000 elbiler, der allerede er på vejene og de mange, der vil komme de næste par år, når vores 2,5 mio. biler skal skifte drivmiddel fra benzin og diesel til el. Clever er en sund forretning, der tjener penge på dagligt at oplade elbiler, og som allerede indenfor de næste par år forventes at give et fornuftigt overskud.

Her er SEAS-NVE's svar til Jyllands-Posten

SEAS-NVE ønsker fuld åbenhed og gennemsigtighed overfor forbrugerne og vores næsten 400.000 andelshavere, der både ejer os og er med til at træffe de beslutninger om investeringer, koncernen foretager - til gavn for forbrugerne og udvikling af regionen. Det er præcis dét, der er andelejerskabets største styrke: Det er forbrugerne selv, der sidder for bordenden i SEAS-NVE. Og enhver forbruger kan stille op og være med til at beslutte retningen for koncernen.

Vi ønsker derfor også at give forbrugerne mulighed for at læse administrerende direktør Jesper Hjulmands svar til Jyllands-Posten, eftersom avisen har fravalgt at give forbrugerne den mulighed. Her er de:

Jyllands-Posten: En række store kundeejede energiselskaber har over de senere år tabt penge på kommercielle investeringer, som ligger uden for kerneforretningen. Det gælder også Seas-NVE, der bl.a. har lidt tab på Rødsand, Clever og fibernet. Hvorfor har SEAS-NVE valgt at investere selskabets penge i områder, som ligger uden for kerneforretningen? Er det en strategi, I vil fortsætte med fremadrettet?

Jesper Hjulmand: Vi skaber hvert eneste år flotte trecifrede resultater i millionklassen. I 2016 leverede vi et ekstraordinært resultat på 5,2 mia. Vi driver med andre ord en sund koncern, der står på flere solide forretningsben - sådan har det altid været, og sådan vil det være fortsat. Vores vindmøllepark Rødsand 2 leverer hvert år positive tal på bundlinjen. Vores selskaber Clever og Fibia kan ikke alene måles på en kortsigtede indtjening. Det er langsigtede investeringer i nye forretningsområder inden for vores kerneaktivitet -- forsyning til fordel for vores andelshavere.

Jyllands-Posten: SEAS-NVE en blandt de dyreste selskaber, når man sammenligner net-tariffer på el. Hvorfor sænker I ikke nettariffen i stedet for at foretage risikofyldte kommercielle investeringer, som har vist sig at ende i tab?

Jesper Hjulmand: Vi har inden for det seneste halvandet år nedsat nettariffen med 16 procent. Herudover er det forkert at tale om risikofyldte investeringer og tab. SEAS-NVE har aldrig realiseret et tab. Senest har vores investeringer i eksempelvis DONG Energy og Nianet endvidere vist sig rigtig fornuftige. Vi foretager, i nogle af vores forretningsområder, langsigtede investeringer i en fremtidig indtjening. Det gælder bl.a. i Fibia og Clever. Det koster nu en gang penge at grave fiber ned og sætte ladestationer op for at imødekomme forbrugernes behov og efterspørgsel - nu og i fremtiden. De økonomiske gevinster kommer inden for de næste år.

Jyllands-Posten: I seneste årsregnskab nedskrev I 511 mio. kr. på investeringen i Rødsand II. Hvad er der gået galt, siden I har været ude i sådan en stor nedskrivning? I skriver, at det bl.a. hænger sammen med den faldende el-pris. Har I været dygtige nok til at forudse de risici, der er i forbindelse med sådan en investering? Hvorfor går SEAS-NVE overhovedet ind i havvindmøller, som jo er en helt anden disciplin end energiforsyning?

Jesper Hjulmand: Vi har ingen energiforsyning uden energiproduktion. De to aktiviteter hænger tæt sammen. SEAS-NVE har altid været i energiproduktion, og var oprindeligt dybt engageret i at udvikle vindmølleparken Rødsand 2, ligesom SEAS-NVE har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af nutidens vindmøller samt været en central ejer i kraftværksektoren. Det er altså helt naturligt for SEAS-NVE at eje og drive energiproduktion. Med hensyn til Rødsand 2, så taler vi om en forretning, der giver overskud hvert år, og som for eksempel gav et resultat på 165 mio. kr. før skat i 2015. Og vi forventer flotte trecifrede resultater i millionklassen de kommende år. I 2016 var vi ramt af manglende vind ligesom resten af branchen - det medførte et lavere positivt resultat. Nedskrivningen skyldes, udover komplicerede afskrivningsregler, rigtigt nok usikkerhed om elprisen på langsigt. Og så har vi taget de konservative briller på. Så kan vi jo blive positivt overraskede.

Samfundsansvar er også forretning

SEAS-NVE driver altså en sund koncern, der netop har aflagt et historisk godt årsregnskab med et overskud på 5,2 mia. kroner. SEAS-NVE investerer langsigtet i kerneaktiviteterne elproduktion, eldistribution og energisalg. Og SEAS-NVE tager samtidig ansvar for udrulning af fremtidens fiberbredbånd og ladeinfrastruktur til elbiler. Disse to forretningsområder er under opbygning, er investeringstunge i de tidlige år, men vil i løbet af det næste par år bidrage positivt til koncernens samlede bundlinje. Og vigtigst af alt: SEAS-NVE dækker forbrugernes og andelshavernes behov - i nutidens og fremtidens samfund.

For yderligere oplysninger:

Pia Rosager Dinesen, Media Relations Manager, SEAS-NVE.

Mobil +45 20 22 19 00 mail prd@seas-nve.dk

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud