Se dig godt for når du vælger hvalp
Hundehvalp Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Alt for mange køber hundehvalpe fra hvalpefabrikker. Det er synd for dyrene og kan koste mange penge i dyrlægeregninger.

En hund med en svag psyke eller et skidt helbred, der koster dyrt i dyrlægeregninger. Det er, hvad du kan risikere, hvis du falder for en af de hvalpe, der kommer fra en udenlandsk hvalpefabrik.

Det fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse. Han forklarer, at det er vores mangel på tålmodighed, der ofte får os til at overse advarselslamperne, når vi vælger hund.

- Kulturen er, at vi vil have hunden, lige så snart vi har besluttet os for, at vi skal have en. Vi bruger måske under 20 minutter på at finde en sælger online. Desuden er det ret let blive snydt eller forblændet af at få en hvalp, der leveres lige til døren, siger han.

Den ulovlige hvalpehandel er især et problem i Nord- og Vesteuropa, hvor efterspørgslen efter hvalpe er meget høj.

Det er uvist, hvor stort omfanget af den ulovlige hvalpehandel er i Danmark, men ifølge Jens Jokumsen har man estimeret, at 30-40 procent af en hundeårgang i Holland og England er blevet indført på ulovlig vis.

- Der er omkring 60.000 nye hunde i en hundeårgang i Danmark, så problemet kan være stort, siger han.

Jens Jokumsen fortæller, at hvalpene tidligere kom i større transporter, men nu kommer de i personbiler, der kører rundt med fem til syv hvalpe ad gangen.

De mest populære hunderacer, der importeres på ulovlig vis, er bomuldshunde, franske bulldogger og mopser. Senest er efterspørgslen efter siberian husky også steget, fordi racen er blevet kendt fra HBO-serien Game of Thrones.

Hanne Knude Palshof, dyrlæge og formand for Faggruppe Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening, advarer også stærkt imod at købe en hvalp, der kan være importeret fra en udenlandsk hvalpefabrik.

- Hvis du vil sikre dig imod at købe hvalpe fra en hvalpefabrik, så skal du købe dansk, siger hun og fortsætter:

- Tag ud og se, hvor hvalpen kommer fra. Lad være med at købe en hvalp på en rasteplads eller i en baggård, hvor der står en og siger, at hvalpen kommer fra Nordjylland. Sørg også altid for at se hvalpen sammen med sin mor.

Hanne Knude Palshof har desuden en dyrlægeklinik i Odense. Her møder hun flere gange om måneden hunde, der er chippet i Østeuropa.

- De er tit nogle skravl med lopper og orm. Der er ikke taget hånd om dem. De kan være underudviklede og har en dårlig psyke med adfærdsproblemer, som kan være svære at rette op på senere, siger hun.

Hundene kan også have hundesyge og andre alvorlige sygdomme, som de kan dø af.

Endelig advarer Hanne Knude Palshof mod de hvalpeannoncer på internettet, der går ud på at vække folks følelser.

- Hunden ser ud, som om den har det skidt, men den kommer i virkeligheden fra en hvalpefabrik, og i stedet for at redde hunden, så støtter man den fabrik, som hunden kommer fra.

/ritzau fokus/

Af Morten Steiniche/ritzau fokus/
via Listen To News