Scor kassen på din gamle pladesamling
De unge er ikke bare glade for Spotify. Mange sværmer nemlig også om det gamle vinylformat. Foto: Alexander Yakovlev/colourbox/free
Hvis du har overvejet bare at smide dine gamle vinyler ud, så tøv lige en kende. Pladeforretningerne vil nemlig gerne købe dem.

Siden cd'en gjorde sit indtog, har de store, sorte lp'er i mange år levet et trist liv på loppemarkeder til spotpriser.

Men sådan er det ikke længere.

Salget af lp'er og afspillere er nemlig stigende, og i takt med at pladerne har fået en "revival", har også markedet for brugte lp'er, eller vinyler som de også hedder, fået nyt liv.

- 75 procent af vores omsætning kommer fra salg af brugte vinyler, så man kan vel sige, at de betaler vores husleje, forklarer Emil Vegeberg, der er butiksbestyrer i pladebutikken Dandelion Records i Aarhus.

Interessen for billige, brugte vinyler er præget af, at nye vinyler typisk har en salgspris på små 200 kroner, hvilket er noget af en mundfuld for mange nye vinylentusiaster.

- Det betyder også, at din gamle vinylsamling fra ungdommen i 80'erne og 90'erne igen kan indbringe dig en skilling, hvis du ikke gider have dem stående mere, siger Emil Vegeberg.

Har man en pæn samling af heavy-, hip-hop- eller punkmusik stående, kan man godt regne med, at den lokale pladeforretning viser interesse.

Vinyler med populære danske navne kan bestemt også været noget værd, men det kræver, at du var sent ude med at skifte fra lp til cd.

I 90'erne blev der trykt langt færre vinyler med kunstnere som Kim Larsen, Gnags og TV2, og det betyder, at vinyler fra perioden 1993-96 over en bred kam er penge værd.

For eksempel bliver en af Kim Larsens knap så kendte titler, "Hvem kan sige nej til en engel", ofte solgt til flere hundrede kroner.

Hos pladeforretningen Mint Records på Frederiksberg tager man gerne imod brugte, danske vinyler, men ikke hvad som helst.

- Vi kan altid sælge plader med Sort Sol, C.V. Jørgensen eller Lars H.U.G., men alt det, der lå på toppen af hitlisten som Sneakers, News og Ray Dee Ohh, tager vi simpelthen ikke imod, siger Freddi Lund-Nielsen, der ejer Mint Records.

Og har man de helt gamle rockklassikere i samlingen, så er de også populære hos de nye, unge pladesamlere.

- De må have lært at høre vinyl hos deres forældre, for de vil helst have plader med Pink Floyd, The Beatles, Gasolin og The Doors, så det tager vi ind nærmest uanset tryk og kvalitet, siger Freddi Lund-Nielsen.

Vil du selv undersøge, om der skulle gemme sig noget særligt sjældent i din samling, kan du taste stregkoden på pladen ind på hjemmesiden Discogs.com og se, hvad pladen senest er solgt for.

Brugte vinylplader du kan sælge:

- Alternative musikgenrer som for eksempel hip-hop, heavy metal new wave er ofte nemmest at få penge for brugt.

- Af danske kunstnere er det især Lars H.U.G., C.V. Jørgensen, Sort Sol og Kliché, der er i høj kurs.

- Navne som Nick Cave, Tom Waits, Joy Division, The Cure, Depeche Mode og New Order er også populære hos unge pladesamlere.

- Du kan også selv sælge ud af pladeguldet på auktionssider som ebay.com eller qxl.dk.

/ritzau/FOKUS