Saudi-Arabiens konge indlagt med lungebetændelse

Den saudiarabiske konge, der er omkring 90 år, har længe været svækket af helbredsproblemer.

Saudi-Arabiens aldrende kong Abdullah, der blev indlagt tidligere i denne uge, har lungebetændelse og trækker vejret ved hjælp af en slange, men hans tilstand er stabil, oplyser hoffet i Riyadh.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Kongen, som længe har været svækket af sygdom, menes at være omkring 90 år, men hans alder kendes ikke med sikkerhed. Han blev indlagt på et hospital i den saudiarabiske hovedstad onsdag til en række forskellige undersøgelser.

Undersøgelser har vist, at kongen har lungebetændelse, og der er taget midlertidige skridt til at forbedre hans vejrtrækning.

- Dette skridt er blevet kronet med stabilitet og succes, siger lægerne, som ikke oplyser detaljer om, hvor længe kongen skal være indlagt.

I de seneste år har der været fremsat mange spekulationer om kongens dårlige helbred og landets fremtidige ledelse. Abdullahs halvbror Salman, der er 77 år, er nummer to i arvefølgen. Han blev udnævnt til kronprins i juni 2012 efter prins Nayef bin Abdul Aziz's død.

Salman har repræsenteret kongen ved de fleste nylige offentlige begivenheder - blandt andet ved sidste måneds topmøde i Qatar.

Saudi-Arabien har en fremtrædende rolle i den amerikansk-ledede kamp mod Islamisk Stat (IS), og saudiarabiske fly deltager i luftbombardementer af jihadisterne i Syrien. Det ultrakonservative muslimske Saudi-Arabien er dog blevet kritiseret for at gøre for lidt for at stoppe de borgere i landet, som slutter sig til IS eller som sender penge til gruppen.

Det moderne Saudi-Arabien blev grundlagt af kong Abdul Aziz al-Saud i 1932, og efter hans død i 1952 er tronen systematisk gået i arv fra en af hans sønner til en anden eller til brødre eller halvbrødre. Men mange af grundlæggerens sønner er nu døde eller gamle.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.