Saudisk-russisk håndslag redder ikke olieprisen
Det overudbud, som olieproduktionen i USA har skabt, ændrer tirsdagens aftale mellem Saudi-Arabien og Rusland ikke på. Foto: /Free
Efter et møde i Qatar er Rusland og Saudi-Arabien gået med til at begrænse deres olieproduktion.

Rusland og Saudi-Arabien er kommet frem til en aftale om at fastfryse olieproduktionen på niveauet fra januar. Det sker, efter at måneders blodbad på oliemarkedet har sendt priserne markant ned.

Aftalen mellem de to lande er dog langt fra, hvad markedet havde håbet på og gør reelt ikke noget ved den overkapacitet, der hersker lige nu.

- Det er lidt en gratis omgang fra Rusland og Saudi-Arabien. De fastfryser produktionen på januars niveau, men det niveau var tæt på rekord for begge lande. Så det var ikke det, oliemarkedet havde sat næsen op efter.

- Det ændrer ikke på situationen i oliemarkedet lige nu, hvor der bliver produceret alt for meget olie, siger senioranalytiker hos Danske Bank Jens Nærvig Pedersen til Ritzau.

Mødet mellem de to lande havde sendt olieprisen op i håbet om, at de olieproducerende lande kunne blive enige om at mindske produktionen for at få priserne op.

Skuffelsen over resultatet sender da også olieprisen ned til 34,26 dollar per tønde. Det er en lille stigning fra mandagens niveau, men et fald på omkring en dollar fra før resultatet af mødet blev offentliggjort.

Både Rusland og Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) er hårdt ramt af de lave oliepriser, men har indtil nu haft svært ved at nå frem til en aftale, der kunne begrænse udbuddet på verdensmarkedet.

Mange lande er så afhængige af olieindtægterne, at de reelt ikke har kunnet sænke produktionen, men har været tvunget til at øge produktionen og sælge ud af lagrene med faldende priser til følge.

Hos Danske Bank venter Jens Nærvig Pedersen ikke, at olieprisen vil stabilisere sig og stige før om et par år.

- Denne aftale ændrer ikke på noget for udsigterne for oliemarkedet. Det vil gå et år eller to, inden der er bedre balance mellem efterspørgsel og produktion.

- Det vil ske via en gradvis større efterspørgsel, og så vil produktionen falde i Nordamerika, fordi det ikke kan betale sig til disse priser. Det bliver en langstrakt proces, siger senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen.

/ritzau/
via Listen To News