Sass: Ulighed skal ikke kun måles i penge
Danmark er det land, hvor uligheden er steget mest det sidste årti. Lighed er værdige muligheder, mener S.

Ulighed er ikke kun et spørgsmål om økonomi. Ulighed er også et spørgsmål om, hvilke muligheder man har i tilværelsen.

Så klar er reaktionen fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen på, at Danmark er det land i Vesteuropa, hvor uligheden er steget mest i årtusindets første årti.

Opgørelsen kommer fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har lavet den på baggrund af tal fra EU's statistiske kontor Eurostat.

- Skulle jeg vælge mellem at give 500 kroner mere om måneden til folk, der var på kontanthjælp, eller ville jeg hellere bruge pengene på at få skabt nogle ordentlige uddannelsespladser, så bliver det det sidste, siger Henrik Sass Larsen.

Han er en af medforfatterne til den kronik, der i mandagens udgave af Politiken udstak den ideologiske retningslinje for Socialdemokraternes arbejde i den nærmeste fremtid.

Her blev det blandt andet slået fast, at omfordeling ikke er Socialdemokraternes vigtigste opgave.

Regeringens støtteparti Enhedslisten er derimod særdeles optaget af, at uligheden i Danmark ikke må stige. Og partiets gruppeformand Per Clausen tager den nye opgørelse alvorligt.

- Det er simpelthen sådan, at lande med højere ulighed også har mere kriminalitet, dårligere sundhed og højere dødelighed. Derfor burde det være en hovedopgave for en socialdemokratisk regering at forbedre omfordelingen i samfundet, siger han.

Opgørelsen er baseret på den såkaldte gini-koefficient, der måler graden af økonomisk lighed i et land. Men modsat Enhedslisten mener Sass Larsen ikke, at det er noget særlig interessant tal.

- Jeg kan ikke gøre for, at de (EL, red.) går op i, at det kun er den økonomiske lighedsfaktor, som er afgørende. Vi har bare et bredere begreb, som vi diskuterer lighed ud fra. Det er, at man skal have værdige valgmuligheder i tilværelsen, siger Sass Larsen.

/ritzau/