Sass ude med riven efter Thorning: Skuffet over hende

I en mail skriver Henrik Sass Larsen, at Helle Thorning-Schmidt har efterladt "en stor skuffelse i Socialdemokratiet for sin håndtering af ledelsesansvaret".
Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen fotograferet 15. april 2011.
Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen fotograferet 15. april 2011. Foto: Marie Hald/Scanpix/arkiv

I et mailsvar til flere medier kommer Henrik Sass Larsen med en kommentar til Helle Thorning-Schmidts bog "Hvad man ikke dør af".

I borgen afslører eks-statsministeren, at forholdet mellem hende og hendes tidligere ellers altid tro væbner var faldet så meget i temperatur, at hun i 2011 besluttede, at han mod forventning ikke skulle udnævnes til finansminister.

I kommentaren skriver en skuffet Henrik Sass Larsen blandt andet: "Jeg synes, det er ærgerligt, at hun aldrig på noget tidspunkt overfor mig udtrykte, at hun havde mistet tillid til mig".

Ud af varmen

Bogen udkommer torsdag og er skrevet i samarbejde med journalisten Nina Munch-Perrin, som tidligere har lavet finans- og erhvervsnyheder på TV 2 News og TV Avisen.

I bogen kan man læse Helle Thorning-Schmidts udlægning af tiden fra hun blev partiformand i april 2005 til sejren ved valget i efteråret 2011. En tid, hvor Henrik Sass Larsen gik fra at være helt tæt på Helle Thorning-Schmidt til at ryge ud af Socialdemokratiets inderkreds:

"De to gamle kammerater havde langsomt mistet tilliden til hinanden. Samarbejdet havde ganske enkelt været opslidende. Og da loyalitet er 'et absolut krav' i Helle Thorning-Schmidts inderkreds, var hun i stigende grad begyndt at lytte til andre end Henrik Sass Larsen. Lige efter formandsvalget i 2005 var de i kontakt flere gange dagligt, men nu var det ikke længere ham, der styrede slagets gang, og det skabte splid mellem dem".

Og da der skulle uddeles ministerposter var forventningen, at Henrik Sass Larsen skulle være finansminister, men i et sikkerhedstjek af potentielle ministeremner gav Politiets Efterretningstjeneste i et notat Henrik Sass Larsen en anmærkning, fordi han efter en bytur i Køge havde været i sms-kontakt med et medlem af rockergruppen Bandidos.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen, da han 9. august 2013 blev præsenteret som landets nye erhvervs- og vækstminister.
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

"Jeg mente, at der var nok information i forhold til, at han ikke havde reageret korrekt over for rockeren. Jeg følte, at det kunne betyde, at han ville kunne blive beskyldt for at være i lommen på et eller andet skummelt miljø. Og jeg tænkte: 'Kan der komme mere senere?'. Derfor traf jeg den beslutning, at han ikke skulle være finansminister", siger Helle Thorning-Schmidt i bogen.

Minister med forsinkelse

I sin mail, som blandt andet er sendt til BT og Jyllands-Posten, udtrykker Henrik Sass Larsen sin skuffelse over forløbet og skriver: "Desværre underbygger også den her nye udmelding og bogen indtrykket af en partiformand, som efterlader en stor skuffelse i Socialdemokratiet for sin håndtering af ledelsesansvaret".

To år senere var forholdet mellem Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen blevet lidt lunere. I august 2013 blev han udnævnt til erhvervs- og vækstminister, en post som han overtog fra SF's Annette Vilhelmsen, som i stedet blev social-, børne og integrationsminister.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.