Administration 

Ordblind krimidronning: - Der er stadig ting jeg virkelig ikke har lyst til

Kendte
kvinde smiler
Forfatter Sara Blædel er blandt de syv procent af danskerne, som anslås at have dysleksi - den kliniske betegnelse for ordblindhed.(Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Krimiforfatteren er vært, når DR med reportageserien "Vi er ordbildne" stiller skarpt på de udfordringer, ordblinde voksne møder.

Uanset hvor meget Sara Blædel havde terpet sine læselektier som barn, fik hun ondt i maven, når læreren nærmede sig udpegningen af hende som den næste til at læse op for klassen.

Det var, som om bogstaverne hoppede rundt og byttede plads, selv om hun havde skærpet alle sanser og fulgte ordene slavisk med pegefingeren under.

Senere viste det sig, at Sara Blædel er blandt de syv procent af danskerne, som anslås at have dysleksi - den kliniske betegnelse for ordblindhed.

Det sætter DR nu fokus på i reportageserien "Vi er ordbildne". Over seks episoder møder den kendte krimiforfatter fire personer, som kæmper med hver sin grad af ordblindhed.

- Der er stadig mange fordomme om ordblinde. Det, jeg er blevet mest berørt over, er, at ordblindhed kan sætte en gedigen stopper for at drømme. Det er ubærligt, siger Sara Blædel.

- Det vigtigste budskab er, at ordblindhed intet har at gøre med dumhed eller dovenskab.

kvinde poserer
- Når jeg er ude at signere bøger - og jeg har signeret mange i mit liv efterhånden - og folk spørger, om jeg kan skrive en længere hilsen. De er søde og venlige, ingen gør det for at være onde. De synes, det er så spændende, at de står med hovedet helt nede og skal kigge. Det er super ubehageligt, for der vil være masser af ord, jeg vil studse over, mens de står der og kigger på mig. Og jeg ender bare med at kradse noget ned. Det er mere følelsen, men indimellem skriver jeg forkert. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

I reportageserien møder hun 18-årige Noah, der gerne vil tage en HF-uddannelse. Hun møder også familiefaren Frank, der gerne vil kunne læse godnathistorier for sin lille søn, og Carina, som gerne vil kunne stave sine kunders navne, når de siger, at det bare er ligeud ad landevejen.

De fire deltagere fuldendes af Nana, som aldrig har turdet at drømme. Hendes drømme er nærmest blevet slukket, inden de overhovedet er blevet tændt, fordi hendes evner er blevet betvivlet.

Sara Blædel følger de fire deltagere, som gennem et forløb - der i øvrigt er tilgængeligt for alle - og med hjælp fra en specialist skal udvikle og forbedre deres læse- og skriveevner.

Lige så vigtigt skal de også styrke deres selvværd og selvtillid.

Er den lav, slår det store skår, fortæller Sara Blædel, som selv har været hæmmet af det.

- Selv om jeg læser helt fint i dag og staver nogenlunde, har det plantet en usikkerhed i mig, at det var så ubeskriveligt ubehageligt for mig at skulle op til tavlen, da jeg gik i skole, fortæller hun.

- Det har haft så stor betydning, at der i dag i mit forfatterliv, som jo kører ret godt, må man sige, stadig er ting, jeg virkelig ikke har lyst til.

Sara Blædel debuterede i 2004 som skønlitterær forfatter med krimien "Grønt støv" - den første bog i den succesfulde serie om kriminalassistenten Louise Rick.

Siden er det blevet til 11 krimier i rækken - en 12. er på vej - og flere har fået fornem hæder. I 2015 blev den niende bog i serien, "Kvinden de meldte savnet", belønnet med De Gyldne Laurbær.

Det er ikke kun herhjemme, at hendes fortællinger fængsler. Bøgerne er blevet oversat til alverdens sprog og udgives i 38 lande.

Det bringer også den populære krimidronning verden rundt.

På en stor bogmesse i Canada blev Sara Blædel bedt om at læse op fra en af sine egne krimier. Men det måtte hun nægte, og forklaringen går årtier tilbage - til dengang hun blev hevet op til tavlen og så bogstaverne minde om myrer.

- Jeg har lavet en pagt med Sara i sjette klasse om, at jeg ikke behøver at læse op, hvis ikke jeg har lyst, siger Sara Blædel.

- Det er det, usikkerheden sætter i en. Men det er svært at bebrejde nogen for at give mig den følelse, for dengang var der ikke fokus på ordblindhed.

Nogle af hendes lærere dengang kunne godt se, at hun havde brug for ekstra hjælp, men ingen vidste, hvad der havde affødt udfordringerne.

Men derhjemme havde hendes forældre fornemmelsen af, hvad det skyldtes, og takket være dem har udfordringerne aldrig afholdt hende fra at skrive.

Hverken dengang eller nu.

- Da jeg gik i skole, kunne jeg godt lide at skrive stil. Men en dag fik jeg en stil tilbage med en helvedes masse røde streger i, og der stod, at jeg ikke gjorde mig nok umage.

- Det fik min far til at marchere ned på skolen og sige, at de aldrig nogensinde skulle fjerne min lyst til at fortælle historier, fortæller Sara Blædel.

- Det var selvfølgelig helt vildt pinligt, men i dag synes jeg, det var helt fantastisk gjort. For han havde også noget at have det i.

Sara Blædel er datter af skuespillerinden Annegrethe Nissen og af journalisten Leif Blædel, der vandt Cavlingprisen i 1970.

Han var gennem en lang årrække ansat på Information og skrev frem til sin død i 2013 for Weekendavisen.

Han var markant i samfundsdebatten og knivskarp med sine ord - selv om han var ordblind i langt sværere grad end sin datters dysleksi.

- Set i bakspejlet har mine forældre gjort noget virkelig smart. Jeg ved nu ikke, om det var bevidst eller ej, men de læste altid mysteriebøger med mig. Min mor læste Agatha Christie højt, og da jeg selv begyndte at læse, læste jeg især "De fem"-bøgerne, fortæller hun.

- Mysterier er virkelig gode motorer, hvis man skal have vakt en læselyst. Man bliver nysgerrig, for det er ikke bare en historie, men noget, man skal opklare undervejs.

Sara Blædel understreger, hvor meget det har hjulpet hende, at menneskene omkring hende - fra forældrene, til lærerne, til redaktørerne på forlagene, hun har udgivet bøger fra - har favnet ordblindheden.

I stedet for bare at gøre det selv har de forklaret hende rettelserne.

De har forklaret hende om nutids-r'er, endelser, orddelinger og at der ikke skal "d" i gjort. Og så har hendes søn, Adam, hængt en håndskrevet forklaring op på hendes opslagstavle med de grammatiske regler for, om et ord har -ene eller -ende som endelse. For eksempel ordet "udfordrende".

Den tålmodige tilgang opfordrer hun andre til også at have.

- Nogle ord bliver aldrig logiske for mig, selv om jeg har øvet og øvet mig og set dem millioner af gange. Det er, som om at der altid vil være en blind vinkel.

- Ordblindhed forsvinder aldrig, men vi kan træne og lære regler at hægte ordene op på og finde vores egen vej rundt om ordblindhed, som fungerer for os.

- Der, hvor jeg selv er i dag, er, at det ikke skal være en begrænsning, og det er i virkeligheden det, der er det allervigtigste. Både for mig, for de fire deltagere og for alle andre ordblinde.

"Vi er ordbildne" vises hver onsdag på DR1 og DRTV.

/ritzau/

Niels Krause-Kjær
Kendte

DR-veteran færdig som vært

udsigt fra lejlighed
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste lejlighed

 Jakob Stegelmann
Underholdning

DR dropper Disney Sjov

H&M-butik
Nyheder

Tøjgigant fyrer 1500 ansatte 

Boligkvarter
Nyheder

Stort rentehop

presser boligejere:

Det skal du vide

Sophie Fjellvang Sølling og Casper Barfoed
Kendte

Vild med dans-vinder er blevet skilt

Rasmus Tantholdt
Kendte

Tantholdt tilbageholdt af politiet i Qatar

SAS-fly i lufthavnen
Nyheder

SAS-strejke afblæst

En mand på scenen
Biler

VW ID Buzz kåret to gange ved Auto Awards 2022

Lava skydes op i luften
Nyheder

Verdens største vulkan i udbrud

prinseparret og deres børn
Kongelige

Prins Joachim får job i USA

kvinde i pool ser ud over havet
Nyheder

Ung kvinde vandt millioner: Nu går min drøm i opfyldelse

kvinde i prikket kjole
Nyheder

Omfattende websvindel:

Blev du fuppet?

tre personer poserer for fotografen
Kendte

Tv-kendis er gået

konkurs - igen

et lykkeligt par
Kendte

TV 2-stjerne afslører:

Jeg er blevet gift

fly i lufthavn
Nyheder

Lufthavn lukkes
- ansatte fyres

politi logo
Krimi

Nyt om øksemord

to mænd går sammen
Nyheder

Tidligere

parti-formand blev 85 år

en gruppe mænd - rockere
Film og TV

Rockerkrig

bliver til tv-serie

portræt af mand poul madsen
Kendte

Tidligere

EB-chef får nyt job

mand i beduin-tøj
Nyheder

Tyskland laver

aftale med Qatar

billede af japansk bygning
Nyheder

Dødsdømte japanere vil afskaffe hængning

mand svøbt i tysk flag
Film og TV

Nyt job til TV 2-ekspert

billede af mand som slår ud med armene
Kendte

Kanye West:
Ansætter holocaustbenægter 

portræt af kvinde
Nyheder

3,7 feriemilliarder

venter på dig

Krimi

13-årig pige: Overgreb ved campingplads

Mand med flag løber på fodboldbane
Sport

Invaderer banen med regnbueflag under VM-kamp

Shells logo
Nyheder

Dansk firma solgt for 14 milliarder kroner

Jacob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann undviger spørgsmål om tillid til Mette Frederiksen

Dan Andersen og kæresten Cille
Kendte

Mirakelbaby:

Komiker er blevet far

efter flere års forsøg

Jæger med riffel over skulder
Helt vildt

Jæger skudt og dræbt – af sin hund

Annemette Voss og Micky Fridtjoff
Kendte

TV-stjerne deler nøgenbillede

Jyske Bank filial
Nyheder

Bank meldt til politiet

Fly hænger i elmast
Nyheder

Fly brager ind i elmast

Fossil af dino
Dyreliv

Ekstremt sjældent dino-fossil lander i Danmark

billede af kvindelig overkrop
Nyheder

WHO: Abekopper skal ikke hedde abekopper

Billede af stort køkken
Nyheder

Se billederne: Stjernemusikers vilde lejlighed til salg

billede af retsbygningen i Herning
Krimi

Mand dømt

for at donere sæd

mor og børn på kælk
Nyheder

Danske Spil:

Nul hvid jul 

billede af priser på benzin-stander
Nyheder

Godt nyt:

Benzinprisen falder

tre dansepar i Vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne forbrændt

billede af storebæltsbroen
Nyheder

Storebæltsbroen

ramt af blæst

montre hos slagter
Mad og drikke

Sådan finder du den lækreste flæskesteg

bilhjul på fugtig kørebane
Nyheder

DMI: Vinteren må vente

portræt af kvinde
Nyheder

Vil afkriminalisere stoffer

mand står med en øl
Kendte

Bestseller-milliardærs herregård skovler millioner ind

drone set i luften
Nyheder

Taxadrone Odense-København på 20 minutter

slåskamp
Sport

Se video: Fodboldkamp ender i vildt masseslagsmål

hotel set fra vejen
Nyheder

Rigmand genopliver
historisk badehotel

et stadion i qatar
Nyheder

Se her om du har investeringer i Qatar

politi og redning holder ved bygning
Krimi

21-årig død i arbejdsulykke

en mand løber
Sundhed

Sådan kommer du

i gang med løbetræning

i den kolde tid

mand taler
Nyheder

Hans Engell: Stadig

spørgsmålstegn ved

Pape

politi og ambulancer til stede på vej
Krimi

To mænd på 42 og 66 år fængslet for dødsvold

mand poserer
Kendte

Andreas Bo:

Jeg skriver mig ind

i historien

krydstogtskib ligger i havn
Helt vildt

Faldt over bord: 
Reddet efter 15 timer 

to personer poserer
Kendte

Lille Palle ramt

af blodprop 

månen og jorden set fra rumfartøj
Helt vildt

Ny rekord i rummet 

folketingssalen set fra oven
Nyheder

Folketinget: Mindst

erfarne i 49 år

Kasper Hjulmand på sidelinjen
Sport

Hjulmand: Skæbnekamp mod

Australien bliver svær og tæt

Søren Pape Poulsen smiler.
Nyheder

Pape overlever

som formand

Prinsesse Marie og prins Joachim i sort og hvidt tøj
Kongelige

Prins Joachim og Marie

fra Frankrig: Dem

hepper vi på

Sport

Mbappé presser Danmark

nærmere VM-afgrunden

Anders Antonsen på banen
Sport

Endnu en dansk

sportsstjerne

flytter til Dubai

Jan Linnebjerg i Pyrus kostume
Nyheder

Facebook fjerner

Pyrus opslag

en rolls royce
Helt vildt

Saudi-Arabiens spillere

får hver en Rolls Royce

efter chok-sejr

 Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nikolaj Kopernikus til galla premiere
Kendte

Kendis-par efterlyst

kvinde smiler
Kendte

Flashdance-ikon er død

vej i tæt tåge
Nyheder

DMI advarer
om tæt tåge

glade revyskuespillere på plakat
Nyheder

Revy går konkurs

Krimi

Fodgænger dræbt på
østjysk motorvej

mand tager jakke på
Kendte

Skuespilleren Stig Hoffmeyer er død

biler i kø
Krimi

Uheld spærrede motorvej - lang kø efter genåbning

alvorlig mand
Kendte

Peter Mygind efter sammenbrud: - Det er vigtigt, at passe på sig selv

Nyheder

Tusindvis af nøgne mennesker samles på ikonisk strand

Nyheder

Tusindvis af nøgne mennesker samles på ikonisk strand

mand med mange kort
Nyheder

32.809 Pokémon-kort sikrer danske brødre verdensrekord

kvinde med tørklæde
Nyheder

K-profil får kritik

for opførsel

rød plakette
Mad og drikke

Dansk restaurant fik

stjålet Michelin-stjerne

skuespillere poserer
Underholdning

Pyrus-instruktør:

Jeg kunne sagtens

ændre julekalender