Sannie gik ned med stress og blev fyret: Jeg kunne ikke sove om natten
Sannie Olsen blev fyret fra sit job som klinikassistent efter fire måneders sygemelding. Foto: Privat
Sannie Olsen blev fyret fra sin arbejdsplads, efter hun havde været sygemeldt i fire måneder med søvnbesvær og arbejdsrelateret stress.

Sannie Olsen beskriver sig selv som typen, der altid er faldet i søvn i det sekund, hendes hoved ramte hovedpuden. Men i 2017 begyndte hun at kæmpe med at falde i søvn om aftenen.

Sannie Olsen kunne ligge i sengen og spekulere over, hvad der var sket i løbet af dagen på tandklinikken i Assens, hvor hun arbejdede som klinikassistent. Ikke mindst de opgaver, hun ikke havde nået gjorde hende nervøs.

Når Sannie Olsen endelig faldt i søvn, kunne hun ikke sove natten ud. Hun vågnede som regel en time før, hun skulle op, og så faldt tankerne igen på arbejdspladsen. 

Men det var ikke kun i nattetimerne, at Sannie Olsen havde det dårligt. Så snart hun nærmede sig sin arbejdsplads, fik hun kvalme.

- Jeg havde kvalme det meste af dagen, og selv når jeg nærmede mig klinikken på dage, hvor jeg ikke skulle arbejde, fik jeg det dårligt, fortæller Sannie Olsen.

Klinikassistenten er en af de mange danskere, der har søvnproblemer. Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget, har 58 procent af HK Privats medlemmer problemer med at falde i søvn, eller også sover de dårligt og vågner i løbet af natten. Enten dagligt eller i perioder. 55 procent svarer, at de inden for de seneste to år har oplevet søvnproblemer, som de mener primært skyldes jobbet.  

Efter fyraften havde Sannie Olsen ikke overskud til andet end at tage hjem, hvor hun talte dagen igennem med sin kæreste. Det var også ham, der i sidste ende slog i bordet og sagde til hende, at nu måtte hun tage til læge og få hjælp.

Efter en samtale med lægen blev Sannie Olsen sygemeldt med "arbejdsrelateret stress". I situationen havde hun svært ved at sætte fingeren på, hvad der var galt på arbejdspladsen, siden hun fik det så dårligt af at være der.

Store forandringer på arbejdspladsen

Sannie Olsen har efterfølgende fået hjælp af en psykolog, som har hjulpet hende med netop at sætte ord på situationen. Hendes arbejdsplads gik store forandringer i møde, fordi tandklinikken indgik i et samarbejde med en kæde af klinikker.

Sannie Olsen kunne fornemme, at der skete en masse ting omkring sammenlægningen, men hun fik ikke nogen oplysninger om, hvordan fremtiden for klinikken så ud.

- Vi kunne fornemme, at der var en masse polemik omkring det. Der skete en masse på kontoret, men vi fik ikke noget at vide i lang tid, fortæller Sannie Olsen og fortsætter:

- Det, der egentlig blev sagt til os mellem linjerne, var: "Hold mund og arbejd". Og jeg kan ikke fungere på sådan en arbejdsplads, hvor jeg kan fornemme, at der sker en hel masse, men jeg ikke får noget at vide, siger hun.

Da Sannie Olsen blev sygemeldt, skulle hun efter et stykke tid til en "mulighedssamtale" på  arbejdspladsen. Den kom der ikke noget ud af, og da hun havde været sygemeldt i 120 dage, blev hun fyret.

Sannie Olsen reagerede med lettelse og begyndte at få det bedre.

- Bare det at vide, at jeg ikke skulle derind igen, gjorde, at jeg straks fik det bedre, fortæller hun.

Sannie Olsen begyndte også at sove nærmest i døgndrift. Hvor hun ikke tidligere kunne falde i søvn om aftenen, sov hun nu både om natten og også meget i løbet af dagen den første måned af hendes sygemelding.

Derefter vendte problemerne med at falde i søvn tilbage. Sannie Olsen fortæller, at hendes evne til straks at falde i søvn aldrig er blevet den samme igen. 

Men hun har fået hjælp af sin psykolog, som har givet hende en lydfil med beroligende indhold.

- Jeg har én gang hørt den til ende, ellers falder jeg i søvn, inden indspilningen slutter. Den hjalp mig meget, indtil jeg selv kunne falde i søvn, fortæller hun.

I dag tager Sannie Olsen sine forholdsregler, så hun ikke bliver stresset igen. Hun har et deltidsjob på 33 timer om ugen på en anden tandklinik i Kolding.

- Jeg kan godt blive træt af, at jeg ikke kan falde til ro og falde i søvn på samme måde, som jeg kunne før, men sådan er det, siger Sannie Olsen.

via Listen To News