Sangfugl-forfatteren Harper Lee er død
Harper Lee, der skrev "Dræb ikke en sangfugl", er ifølge lokale medier død, 89 år gammel.

Hun har kun skrevet to bøger, men alligevel var det en markant og verdensberømt forfatter, der døde fredag. Harper Lee blev 89 år.

Hun udgav tilbage i 1960 romanen "To Kill a Mockingbird", der på dansk kom til at hedde "Dræb ikke en sangfugl".

Den handler om voldtægt og racisme i en fiktiv sydstatsby ved navn Maycomb i delstaten Alabama. Romanen vandt Pulitzerprisen for bedste skønlitterære udgivelse året efter.

Den blev senere også omsat til en film, der vandt en Oscar, og bogens regnes for en af amerikansk litteraturs største klassikere.

Harper Lee brød sig dog ikke om den megen opmærksomhed, som bogen medførte. Hun flyttede et par år senere tilbage til sin fødeby, Monroeville i Alabama, og hun nægtede at give interviews.

Derfor hørte man ikke ret meget til forfatteren indtil hun sidste år udgav "Go Set A Watchman", som også foregår i Maycomb med samme fortæller og faktisk er skrevet allerede i 1956, men altså måtte vente næsten 60 år med at blive udgivet.

Den handler om den oprindelige hovedperson, Scout, som i mellemtiden er blevet en voksen kvinde.

Når den ikke blev udgivet i første omgang, var det fordi forlagsredaktøren var mere interesseret i Scouts tilbageblik på sin barndom.

Derfor opfordrede redaktøren Harper Lee til at skrive en ny bog, som altså gik hen og blev en kæmpe succes med mere end 40 millioner solgte eksemplarer verden over.

For nylig blev det offentliggjort, at der er lavet aftale om en Broadway-opsætning af "Dræb ikke en sangfugl", men premieren kommer altså til at foregå uden forfatteren blandt publikum.

/ritzau/