Samtale med sagsbehandler øger jobchancen
Det er langt fra spild af tid at snakke med sin sagsbehandler på jobcentret, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox.com
Jobcentrenes sagsbehandlere er bedre end deres rygte. Jo flere samtaler, jo bedre jobchancer til de ledige.

Det er langt fra spild af tid, når ledige møder op på jobcentret.

Samtaler med en sagsbehandler øger nemlig jobchancen med op til 30 procent.

Det viser økonomisk vismand Michael Rosholm i en række nye forskningsprojekter, bevilget af Det Frie Forskningsråd.

Resultaterne bygger på aktuelle tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens registre, og det er første gang, at effekten af samtaler mellem sagsbehandlere og ledige måles.

"Når ledige har været til samtale, ser vi en tydelig fremdrift inden for få uger i form af flere i job. Lykkeligvis er flertallet kun arbejdsløse få gange i livet og har derfor ingen erfaring i at være ledig. Sagsbehandleren leverer erfaringen til at målrette jobsøgningen og gøre jobønskerne realistiske i forhold til det aktuelle jobmarked," siger Michael Rosholm.

Undersøgelsen viser, at samtaler med de sædvanlige 13 ugers mellemrum forøger chancen for at komme i beskæftigelse med 20-30 procent i forhold til, hvis der slet ingen samtaler var.

Skruer man op for antallet af samtaler med en sagsbehandler fra hver 13. uge til hver anden eller tredje uge, forøges den samlede beskæftigelse med 10 yderligere procent over den efterfølgende to års periode.

Michael Rosholm er ikke i tvivl om, at det kan betale sig at investere de mange ekstra timer til samtaler med ledige.

"Vores beregninger viser, at det giver et kæmpe overskud. Både samfundsøkonomisk som helhed, fordi vi får mere produktion, og på de offentlige budgetter isoleret set," siger Michael Rosholm.

De svageste kontanthjælpsmodtagere, der udover ledighed døjer med misbrugsproblemer og psykiske problemer, kan dog ikke nås med flere samtaler.

"For den gruppe skal der nok en bredere indsats til for at komme i job," siger Michael Rosholm.