Administration 

Sampension udvider politik og praksis for ansvarlige investeringer

Hasse Jørgensen, adm. direktør, Sampension

Med udgangspunkt i klimaforandringer, menneskerettigheder og ansvarligt ejerskab udvider Sampension sin politik og praksis for ansvarlige investeringer og sætter fokus på rollen som aktiv investor.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Sampension har i løbet af 2017 udvidet sin politik og praksis for ansvarlige investeringer på flere områder. Fokuspunkterne er klimaforandringer, menneskerettigheder og udøvelse af aktivt ejerskab. Et af de næste skridt er at indarbejde OECD's retningslinjer om ansvarlig virksomhedsførelse for institutionelle investorer fra 2018 og frem.

"Vi vil nu tydeliggøre vores indsats inden for ansvarlige investeringer. Vi ved fra imageundersøgelser, at Sampension generelt opfattes som en ansvarlig virksomhed, men hvordan vi konkret arbejder med det, hvilke dagsordener vi er optaget af, og de resultater vi skaber på området, er lidt svære at få øje på i dag. Derfor opruster vi både vores analyse- og kommunikationsindsats," siger administrerende direktør Hasse Jørgensen.

Sampension har i mange år haft miljø og klima som en del af den ansvarlige investeringspolitik og siden 2011 deltaget i Institutional Investors Group on Climate Change og fra 2010 Carbon Disclosure Project. Sidste års klimaaftale i Paris - COP21 - betød også, at Sampension indarbejdede klimamål fra COP21 i den ansvarlige investeringspolitik fra januar 2017 og frem.

"Klimaforandringer er det emne, vi oftest har kritisk dialog om med de virksomheder, vi har investeret i. Faktisk har hver femte dialog handlet om klima, siden vi introducerede systematisk screening og engagement i 2009," siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen.

Sampension samarbejder med det internationale rating-bureau Vigeo Eiris om kvartalsvis screening af Sampensions investeringsunivers.

"Vigeo Eiris arbejder med datahistorik, der går hele 10 år tilbage, og de har gennemført 200 kritiske dialoger sammen med Sampension. Den indsats har resulteret i, at en tredjedel af dialogerne medførte markante ændringer. Så dialog virker," konstaterer Henrik Olejasz Larsen.

Respekt for menneskerettigheder - fokus på aktiviteter i besatte område

Menneskerettigheder er et andet stort emne i Sampensions ansvarlige investeringspolitik, og Sampension har gennemført 31 kritiske dialoger om dette.

Emnet fik bred medieopmærksomhed i januar i forbindelse med en NGO-rapport om danske pensionsselskabers investeringer i virksomheder, der er aktive på Vestbredden. Her blev danske pensionsselskaber kritiseret for investeringer og manglende politik på området. I juni indførte Sampension ny, mere eksplicit politik på området samtidig med, at Sampension førte en dialog med enkelte kunder om emnet.

"På baggrund af vores nye politik har vi kigget nærmere på, om der er selskaber i aktieporteføljerne, der optræder i Vigeo Eiris' BIOL-database (Business in Occupied Lands). Resultatet blev, at to israelske banker, Hapoalim og Leumi, samt Heidelberg Cement og Bezeq er nu sat på eksklusionslisten for finansiering af bosættelser og for udvinding af naturressourcer og etablering af infrastruktur til telekommunikation i besat område," siger Henrik Olejasz Larsen.

Samtidig indleder Sampension kritisk dialog med seks internationale selskaber om deres mulige involvering i aktiviteter på Vestbredden, der strider mod internationalt anerkendte principper.

Politik for aktivt ejerskab

For at sikre det langsigtede investeringsafkast skruer Sampension op for rollen som aktiv investor og søger at påvirke virksomheder i Sampensions investeringsunivers mod mere ansvarlighed og bæredygtighed. Derfor vil Sampension fra næste år systematisk deltage og stemme på generalforsamlinger for de danske OMX C25 selskaber samt stemme på generalforsamlinger for danske og udenlandske børsnoterede selskaber, hvor Sampension repræsenterer mere end 3 procent af stemmerne.

"For øvrige børsnoterede selskaber vil Sampension stemme, som vi plejer, på mere ad hoc basis, når vi kan gøre det sammen med andre store investorer og via netværk. Det gjorde vi eksempelvis i foråret, hvor vi stemte på to internationale olieselskabers generalforsamlinger for at påvirke deres aktiviteter," siger Henrik Olejasz Larsen.

Sampension har i dag i alt 1.600 selskaber i den børsnoterede aktieportefølje, heraf omkring 40 danske. Alene er Sampension en meget lille aktør i forhold til at kunne påvirke, hvordan virksomheder agerer. Dog spiller Sampension en større rolle i forhold til danske selskaber, set i lyset af Sampensions størrelse som institutionel investor i herhjemme.

"Der skal være proportionalitet i tingene, så vi ikke kaster en masse ressourcer efter aktiviteter med tvivlsomt udfald. Derfor giver det størst mening med systematisk stemmeafgivelse på den danske del af porteføljen. Samtidigt ønsker vi at være direkte involveret, frem for at anvende en mellemmand som en international proxy voting service provider," siger Henrik Olejasz Larsen.

Styrker ESG-organisation

Arbejdet med ansvarlige investeringer handler overordnet set om at inddrage miljømæssige, sociale og governance faktorer (ESG) i investeringsprocessen. Nu styrker Sampension indsatsen på dette område og øger såvel analysekraften internt som kommunikationen eksternt. Der sættes også flere ressourcer af til at håndtere det øgede fokus på ansvarlige investeringer generelt, herunder øget dialog med NGO'er.

"Jeg mener nok, at vi har et efterslæb på kommunikationssiden. Vi har i grunden ikke kommunikeret så meget om vores aktiviteter, som vi kunne have gjort. Derfor lægger vi op til at øge åbenheden løbende om ESG-issues såvel som en mere omfattende årlig rapportering i form af en ESG-rapport om de målsætninger, vi arbejder efter, den indsats vi gør, og de resultater vi opnår," siger Hasse Jørgensen.

Et fokusområde bliver at indarbejde OECD's retningslinjer om ansvarlig virksomhedsførelse for institutionelle investorer i Sampensions ansvarlige investeringspolitik fra næste år som supplement til regelsættene fra UN Global Compact og PRI. Et andet fortsat fokus ligger på klimaforandringer, herunder om Sampension kan vurdere den samlede klimapåvirkning af virksomheder i hele eller dele af investeringsporteføljen og takten af forbedringer på området.

For yderligere kommentarer, kontakt investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen på 4025 3702 eller kommunikations- og HR-direktør Søren P. Espersen på 4036 6150.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Susse Wold
Bøger

Susse Wold overrasker: Glemte billeder

fyr og flamme
Underholdning

Fyr & Flamme: Eurovision-publikum bliver testet

bøffer
Nyheder

Advarsel: Hold dig fra disse bøffer

svømning
Sport

Pernille Blume: Vinder EM-sølv 

Syrien
Nyheder

Regeringen: Nu skal mødre og børn hjem fra Syrien

Rockere
Krimi

Rockere får livstid for likvidering af 18-årig

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang: Har fået corona

tandlæge
Nyheder

Færre besøgte tandlægen sidste år

migranter
Nyheder

Spanien: Sender migranter retur

Frederik
Kongelige

Se billedet: Kronprinsen får første stik

Grænsehandel
Nyheder

Grænsehandel igen fra lørdag

Lottokupon
Nyheder

Vandt 10 mio. i Lotto:

Fejret med kødfri dag

Satellitbillede af cyklon
Nyheder

127 på pram savnet efter cyklon

Mand med Pokemon-kort i baggrunden
Helt vildt

Dyr hobby:

Kasper har Pokémon-kort

for 1,3 mio. kr

Kim Jong-un gestikulerer
Nyheder

Nordkorea forbyder stramme jeans

Nyheder

Norwegians redningsplan endelig godkendt

Lån

Nationalbanken opfordrer til indgreb på boligmarkedet

coronapas og fadøl
Corona

Ny genåbningsaftale

vedtaget i nat:

Så meget åbner nu

portræt  Martin Jørgensen
Rejser

Martin Jørgensen gør comeback

Surfer på bølge
Nyheder

Surfer dræbt af haj

optagelser til Re-Sepp-ten
Underholdning

Manden bag Re-Sepp-ten er pludseligt død

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt