Sahlin ny formand for Sveriges socialdemokrater
De svenske socialdemokrater har fået deres egen Helle Thorning-Smith. Torsdag blev Mona Sahlin formelt indstillet til posten.

Hun blev spurgt onsdag aften, og torsdag klokken 14.00 tonede Mona Sahlin frem på en pressekonference. Hun er nu officielt indstillet til at blive de svenske socialdemokraters nye formand. Selve valget, som er rent formelt, finder sted på partiets kongres i marts.

Torsdag morgen fangede Aftonbladet Mona Sahlin på vej på arbejde. Hun ville ikke sige så meget før den officielle præsentation, men lyste af glæde og sagde:

»Jeg føler panik og stolthed.«

På pressekonferencen begrundede formanden for partiets valgkomité, Lena Hjelm-Wallén, valget af Mona Sahlin med hendes mangeårige politiske erfaring og store sociale engagement.

Mona Sahlin takkede bagefter for indstillingen med en reference til en politisk skandale om privat brug af hendes ministerielle kreditkort, som for 11 år siden kostede hende udsigten til at blive statsminister.

»Jeg har tænkt meget de sidste par dage. Det har været vigtigt for mig at bedømme, om støtten til mig har været tilstrækkelig. Jeg har tænkt på mine økonomiske sjuskerier gennem årene. Det billede, de har givet af mig. Jeg har aldrig snydt eller bedraget,« sagde hun ifølge Aftonbladet og fortsatte den ydmyge stil:

»Jeg elsker virkelig politik. Jeg vil opnå meget. Og er der opbakning i partiet, skal jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at gøre os til et nyt, vågent, spændende socialdemokratisk parti. Jeg står til rådighed, hvis kongressen vil have mig.«