Sæbeboble-hippie blæser på Experimentarium
Sæbebobler er skæg for børn i alle aldre – men de flotte vandcirkler beviser samtidig de fysiske formler og naturen love. Tom Noddy har leget med dem i over 30 år og viser sine kunster på Experimentarium i København, der holder sæbebobbel-festival i weekenden.

Af Lars Igum Rasmussen

laig@dny.dk

@BRØD:Vi har alle prøvet det. Leget med disse flotte farvestrålende kugler af vand og sæbe. Forsøgt med kæmpebobler. Og en masse små.

Sæbebobler har fascineret børn og voksne, der stadig kan fascineres af naturens gåder og fysiske love.

I denne weekend tager Experimentarium i Hellerup sæbeboblerne seriøst:

»Sæbebobler er indbegrebet af godt eksperimenterende arbejde. Det er sjovt, men vækker samtidig nysgerrigheden for, hvordan en sæbeboblen egentlig bliver til en sæbebobbel. Der er farver og former. Det er god læring – og så fascinerer det jo os alle sammen,« siger videnskabeligt medarbejder på Experimentarium, Poul Kattler.

Til sæbebobbel-festivallen kommer der besøg af sæbeboble-hippien Tom Noddy fra Californien, der i mere end 30 år har eksperimenteret og dagligt blæst i det lille rør for at skabe betagende cirkler i luften.

»Først fik jeg langt hår, så kastede jeg mig over sæbebobler, så min far var nok ikke helt tilfreds,« siger han og medgiver, at sæbebobler ikke kun er barnagtigt leg:

»De helt små bobler er nok det tætteste på en perfekt cirkel, man kommer, fordi der er en stort pres indefra,« siger han.

Både lørdag og søndag slutter dagen klokken 16 med et rekordforsøg – verdens største sæbebobbel.FAKTA:

Sådan laver du super boblevand:

5 dl vand – helst regnvand eller destilleret vand

4 dl. Bubbles – færdiglavet boblevand fra legetøjsforretninger

1/2 dl opvaskemiddel

1/2 dl glycerin

Det virker bedst, hvis det står i lukket beholder i mindst et døgn inden brug.Sådan fungerer en sæbebobbel:

*En sæbeboble har to sæbehinder med luft imellem.

*Det er overfladespændingen, der holder en sæbebobbel sammen.

*Vands overflade er elastisk og forsøger at trække sig sammen som en ballon, hvis der er mulighed for det. Det kaldes overfladespænding. En dråbe vand fra vandhanen holdes altså sammen af overfladespændingen.

*Det er ikke sæben, der giver sæbebobler overfladespænding. Rent vand har en større overfladespænding end sæbevand. Men det er svært at lave bobler af rent vand.

*Dens store overfladespænding gør, at en vandboble trækker sig så meget sammen, at den ikke kan blive stor og flot.

*Sæbevand er lettere at strække og kan derfor blive til store bobler.Kuriosum om sæbebobler:

*Sæbeboblens hinde er 100 gange så tynd som et stykke papir.

*En sæbebobbel ligner en ballon, men opfører sig anderledes. En ballon sprænger, når den rører ved noget spidst, mens sæbeboblen sprænger, når den rører noget tørt. Forsøg at leg med sæbebobler med våde hænder og se løjer.

*Leg med sæbebobler blev populært i slutningen af 1700-tallet, hvor det britiske firma Pear Soap lavede den første gode sæbe, hvor sæbebobler blev brugt i reklamen.

*De flotte farver i sæbebobler kommer ikke fra boblen, men det lys, der rammer boblen. Hvid lys indeholder alle farver. Men sæbeboblen spreder solens hvide lys, så farverne spredes ud og bliver synlige.

Kilde: Experimentarium