Saddams medskyldige skal hænges torsdag
Saddam Husseins halvbror og en tidligere chefdommer bliver ifølge en talsmand for Iraks premierminister henrettet torsdag morgen. Samtidig er en vagt anholdt for at stå bag videofilm af Saddam Husseins hængning.

Iraks tidligere diktator får snart følgeskab i galgen. Henrettelserne i det irakiske retsopgør fortsætter ifølge en anonym talsmand for premierminister Nuri al-Maliki allerede torsdag inden daggry, hvor Saddam Husseins halvbror og en tidligere chefdommer tilsyneladende skal hænges, skriver AFP.

Ifølge talsmanden er papirerne underskrevet, og Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti, der var chef for efterretningstjenesten under Saddam Husseins styre, og den tidligere chefdommer for Revolutionsretten, Awad Ahmed al-Bandar, sidder klar på dødsgangen.

Både Saddams halvbror og den tidligere dommer skulle have været henrettet sammen med Saddam Hussein 30. december. De er begge dømt skyldige i medvirken til drabene på 148 shiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982 i samme retssag som Saddam. Dommen faldt 5. november sidste år. Men på grund af højtiden Eid-al-Adha, der sluttede onsdag, blev henrettelserne udsat.

Saddams halvbror var kendt som en agressiv og hemmelighedsfuld mand, der var blandt Saddam Husseins nærmeste allierede. Al-Bandar er den første dommer, der kommer for retten for at beordre henrettelser, siden Nürnberg-processen efter Anden Verdenskrig.

Vagt afhøres

Ved torsdagens henrettelser bliver alle bødler, vagter og observatører sandsynligvis kropsvisiteret ekstra grundigt.

En videofilm optaget med mobiltelefon er nemlig sluppet ud fra Saddam Husseins henrettelse lørdag, og den florerer nu på internettet, hvor millioner af mennesker har set, hvordan de tilstedeværende under henrettelsen råber nedsættende kommentarer til den dødsdømte Saddam Hussein i sekunderne før hængningen.

Onsdag blev en af vagterne, der var til stede under hængningen, anholdt og afhørt.

»Han bliver udspurgt, så vi kan finde ud af, hvad hans motiver var. Den anholdte er den samme person, som har lækket optagelserne til internetsider og tv-stationer,« siger Sadiq al-Rikabi, der er rådgiver for premierminister al-Maliki, til CNN.

Ifølge rådgiveren vil de irakiske myndigheder »være meget opmærksomme på, at de samme fejl ikke sker igen«, når Saddam Husseins halvbror og den tidligere chefdommer bliver henrettet.