Saddams håndlangere udryddet
Barzan Ibrahim al-Tikriti styrede med hård hånd Saddam Husseins efterretningstjeneste og har slået tusinder ihjel. Han blev tidligt mandag hængt sammen med en showdommer, der dømte alle sigtede til døden.

Efter at Saddam Hussein er blevet hængt, fulgte to af den tidligere diktators mest tro håndlangere trop tidligt mandag. I det spillekort, som amerikanerne lavede over de 52 højest rangerende af Saddams håndlangere under invasionen af Irak, var Barzan Ibrahim al-Tikriti klør 5. Han er tidligere chef for den irakiske efterretningstjeneste Mukhabarat, hvor han var kendt for enten at have beordret eller med egne hænder at have slået tusinder ihjel over årene.

Barzan blev fanget af amerikanske tropper i april 2003, på et tidspunkt, hvor han var særlig rådgiver for Saddam Hussein.

I 1970’erne blev Barzan tilknyttet efterretningstjenesten, hvor han hurtigt avancerede. I 1988 blev han udnævnt til at være Iraks FN-repræsentant i Genève, hvor han var i omkring ti år og blandt andet passede Saddam Husseins personlige formue. I årene frem til 2003 var Barzan trukket hjem til Irak for at være præsidentiel rådgiver.

Barzan blev henrettet sammen med Awad Hamed al-Bander, tidligere chefdommer ved Iraks Revolutionære Domstol. Al-Bander var kendt for at lave opvisningsretssager, der i reglen endte med henrettelser. En af rettens domme var mod 143 indbyggere i byen Dujail, efter at et forsøg på at slå Saddam Hussein ihjel var gået galt.