Saddam er stolt af gasangreb
Saddam Hussein siger i retten, at han med stolthed tager æren for at have gasset iranere. Men han afviser beviserne om angreb på kurderne.

Saddam Hussein sagde mandag, at han med stolthed tager æren for de kemiske angreb under Iran-Irak-krigen i perioden 1980 til 1988, skriver Reuters. Til gengæld benægter han at have givet ordrer om at udslette kurdere med kemiske våben under den såkaldte Anfal-massakre.

Saddam er i øjeblikket i retten i Bagdad, hvor han er anklaget for systematisk at have udryddet kurdere i 1980?erne i det nordlige Irak. Retssagen begyndte 21. august, men Saddam er i forvejen dømt til døden for en massakre i byen Dujail i det sydlige Irak.

»Når det gælder Iran, så vil jeg med ære tage ansvaret, hvis nogen civil eller militær embedsmand siger, at Saddam gav ordrer til at bruge enten konventionel eller speciel ammunition, hvor det sidste forstås som kemisk,« sagde Saddam Hussein ifølge Reuters i retten.

Saddams advokater holder på, at Anfal-kampagnen var en militær operation imod kurdiske militser. Men siden sagens begyndelse har flere end 70 vidner fortalt om kemiske angreb, brændte landsbyer og tortur på kurdere, og Saddam er tiltalt for folkemord.

Advokaterne har appelleret dødsdommen over Saddam Hussein i Dujail-sagen. Appelsagen ventes at blive afgjort i januar.