Saddam-dom splitter irakere
Nogle irakere frygter, at Saddam Husseins henrettelse vil få volden til at blusse op. Andre håber bare, at hængningen bliver transmitteret på tv.

Irak forbereder sig på en hurtig hængning af landets tidligere diktator, Saddam Hussein. De praktiske forberedelser er i fuld gang, efter en appelret tirsdag stadfæstede dødsdommen, og justitsminister Hashem al-Shibli siger til AFP, at papirarbejdet vil blive færdiggjort hurtigst muligt.

Irakisk lov siger, at dødsdommen skal udføres senest 30 dage efter appelrettens stadfæstelse. Og alle fra top til bund i det irakiske samfund venter, at hængningen kan finde sted hver dag, det skal være.

Hundreder af irakere har meldt sig frivilligt til jobbet som den mand, der skal udføre hængningen af Saddam Hussein, skriver Der Spiegel. Og mange irakere ser da også frem til, at den tidligere så frygtede diktator får løkken om halsen.

»Jeg er meget glad for, at retfærdigheden endelig sker fyldest. Det eneste, jeg beder regeringen om, er, at de sender henrettelsen i tv,« siger vaskeriejeren Yusif Ali til Reuters i Bagdad.

»Jeg tror, hans død vil sætte en stopper for sunni-muslimernes vold, og at de vil blive tvunget til at forhandle om forsoning. Vi har desperat brug for at komme videre og afslutte dette kapitel i historien,« tilføjer den 21-årige matematikstuderende Akram Salman.

Andre irakere frygter, at henrettelsen af Saddam Hussein blot vil gøre deres hverdag endnu mere usikker.

»Det er en retfærdig dom, for Saddam undertrykte det irakiske folk, men jeg tror, dommen er faldet på det forkerte tidspunkt, for vi lever i en cyklus af vold,« siger Mohammed Nasir til Reuters i Bagdad.

Butiksejeren Edward Iskander tilføjer:

»Jeg håber, de lader ham dø en naturlig død, for hvis vi henretter ham, vil hans støtter gå amok.«

USA støtter dødsdommen og bakker op om en hurtig henrettelse. EU og flere menneskerettighedsorganisationer opfordrer den irakiske regering til ikke at udføre hængningen i praksis.