Sådan vælger du det rette teleselskab
Foto: Colourbox/free
CBB, Call Me eller Oister? Mulighederne er mange. Her er, hvad du skal lægge særlig vægt på, når du vælger mobilabonnement.

Fra 22. februar bliver Danmark ét teleselskab fattigere, når teleselskabet BiBoB bliver lagt sammen med CBB.

Konkurrencen på mobilområdet er hård, og det får nu ejeren af de to teleselskaber, Telenor, til at rydde op i sine produkter, vurderer teleanalytiker, Torben Rune, fra Netplan.

- Det er nærliggende af slå de to brands sammen, da de i grove træk henvender sig til den samme målgruppe. Jeg tror ikke, at den enkelte kunde vil mærke den store forskel efter sammenlægningen, da de to brands i forvejen deler både kundeservice og it-platform, siger Torben Rune.

Der er flere eksempler på, at forskellen på teleselskaberne herhjemme er blevet mindre.

Den store konkurrence mellem teleselskaberne har længe holdt priserne på mobilabonnementer helt i bund, selv om priserne for nylig ganske vist er steget en smule.

Derfor er teleselskabernes dækning ofte det vigtigste parameter, når du skal vælge abonnement.

Det mener Simon Juhl, som er direktør for mp.dk, der er et af de førende sites på nettet, hvor man kan sammenligne priser på mobilabonnementer.

- Måske er det 10 eller 20 kroner, du kan spare på at vælge ét mobilabonnement frem for et andet. Der er ikke den store forskel på pris, men der er til gengæld stor forskel på dækningen, siger Simon Juhl.

Derfor er det vigtigt, at undersøge hvilket netværk dit teleselskab benytter, siger han.

Og dem er der efterhånden kun tre at vælge imellem.

- Fusionen mellem Telenor og Telia blev ikke til noget, men de to selskabers netværk er for længst lagt sammen. Derfor har du som forbruger faktisk kun tre netværk at vælge imellem, når du vælger mobilabonnement. De sidste to store spillere er 3 og TDC, siger Simon Juhl.

På teleselskabernes hjemmesider kan du se, hvordan de tre netværk dækker i dit område. På Mastedatabasen.dk kan du se, hvilke selskaber der har sat antennemaster op i dit område.

- Antennerne giver et godt fingerpeg om, hvilke mobilselskabers net der dækker i dit område, siger Simon Juhl.

Sidste år viste en rapport fra Teknologisk Institut, at hverken TDC, Telenor eller Telia skiller sig ud, hvad almindelige mobiltelefonsamtaler angår.

Til gengæld er der forskel på, hvilken downloadhastighed du får til din smartphone på de tre netværk. TDC har på landsplan den bedste samlede mobildækning og kundeoplevelse, viser rapporten.

I skemaet nedenfor kan du se, hvilke mobilselskaber der benytter hvilke mobilnet.

- Bruger TDC's netværk:

- TDC, Altibox, Colour Mobile, Telmore, Fullrate, YouSee Mobil, Unotel, HappiiMobil, Ekstra Bladet Mobil, Berlingske Mobil, BT Mobil, Travelmobil, WeMobil, Coop Mobil, L"easy, Wupti Mobil

- Bruger 3's netværk:

- 3, OiSTER

- Bruger Telenors og Telias fælles mobilnetværk (TT-netværket):

- Call Me, Telia, DLG Tele, Telenor, ComX, Greentel, OK Mobil, One Mobile, Waoo! Mobil, Evercall

Kilde: Energistyrelsen

/ritzau/FOKUS