Fed and, salt flæskesvær på stegen, fed sovs, brunede kartofler, søde svesker og rødkål. Alle ingredienser som kan gå samlet under betegnelsen "vin-dræbere".
Men menuen den danske juleaften er nu engang sådan, og vi vil have vin til, og det kan jo også sagtens lade sig gøre, bare man følger disse enkle råd:
Høj alkoholprocent
Når du er på udkig efter vin til julemaden, bør du som hovedregel vælge en vin med en høj alkoholprocent. Til den tunge julemad er det vigtigt, at vinen har power og syre, som kan slå den fede mad til vægs. Så gå langt uden om de fine og elegante Bordeaux-vine og endnu længere uden om Bourgogne-vinene, som vil "dø" i glasset ved mødet med rødkål og brune kartofler.
Gå efter disse vine/lande
Som tommelfingerregel, så er de store Shiraz-vine fra Australien gode. Ligeså vine fra Californien lavet på Zinfandel-druen og næsten alle fra det sydlige Rhône, hvor Chateuneuf du Pape-vinene er konger. Men også fra de knap så berømte kommuner i Rhône – Gigondas, Vacqueyras og Rasteau – får du gode vine.
En af danskernes foretrukne julevine er italienske Amarone, som med sin sødme fra de lagrede druer på loftet og høje alkoholprocent også er et godt match til julemiddagen. Pas dog på med at købe "knaldtilbuds-Amaroner" til 99,- kr. Amarone er en kostbar vin at producere, og skal man have en ordentlig kvalitet, så koster det altså som regel det dobbelte for gode Amarone-vine.
Overvej også
Priorat fra det sydlige Catalonien i Spanien står også flot til julemaden. De er dog steget lidt i pris i de seneste år, så der kan være langt mellem de gode tilbud. Regn med ca. 150-200 kr for en god flaske.
Nero d’Avola-vine fra Sicilien besidder også den pondus og frugtrige tyngde der kræves, for at hamle op med den danske julemiddag.
Og et sidste god råd: Hvis du er i tvivl, så spørg din vinmand til råds. Ikke hvis det er en praktikant, som stiller torskerogn op på hylderne i supermarkedet og lige skal hjælpe til i vinafdelingen, men ham/hende, som bestyrer afdelingen eller gå til din vinhandler, som også har styr på det.