Sådan undgår du din mors helbredsproblemer
Du vil sikkert gerne blive ligesom din mor på mange punkter - men hendes sygdomme og skavanker har du sikkert ikke lyst til at arve. Foto: Scanpix/Modelfoto
Du behøver ikke nødvendigvis gå i din mors fodspor, når det kommer til arvelige sygdomme.

Selvom du måske synes, din mor er ganske smuk og dejlig, er det ikke sikkert, du har lyst til at arve alt fra hende. Har hun måske haft brystkræft, er hun overvægtig eller har hun været ramt af en hjertekarsygdom?

Vi kommer jo ikke helt udenom at arve nogle gener fra vores mødre, og de gener kan faktisk påvirke risikoen for at udvikle en række skavanker. Generne styrer aktiviteten i kroppens celler, og en mutation i et gen kan sagtens gå i arv og skabe problemer, skriver motionsbladet iForm.

iForm giver dig her gode råd til at undgå tre af din mors skavanker.

Brystkræft

Har din mor haft brystkræft, er det en god idé at være opmærksom. Det er den mest udbredte kræftform blandt kvinder, og eksperterne mener, at 5-10 pct. af tilfældene skyldes generne, f.eks. mutationer i BRCA1 eller BRCA2, der også kan give kræft i æggestokkene.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er man mest udsat, hvis kvinderne i familien har fået brystkræft, før de er fyldt 40, og hvis mere end to familiemedlemmer har haft sygdommen.

Du kan forebygge det ved at undgå overvægt, få børn tidligt, droppe cigaretterne og undgå at tage hormoner i mere end fem år efter overgangsalderen.

Der findes mange myter om brystkræft: På Søndag.dk får du afklaret 11 af dem

Hjertekarsygdomme

En undersøgelse fra Oxford University blandt 2.200 kvinder viser, at en kvinde har større risiko for at få hjertekarsygdomme, når moren har haft problemer med hjertet, end når faren har haft det.

Når det kommer til hjertekarsygdomme, spiller livsstilen til gengæld en stor rolle.

Derfor skal du sørge for ikke at stresse for meget, at dyrke masser af motion, spise groft, grønt og sunde fedtstoffer samt droppe rygning, der er en virkelig stor risikofaktor ved hjertekarsygdomme.

De sunde fedtstoffer kan faktisk erstatte smør: Få 6 fremragende alternativer på smør på Femina.dk

Overvægt

Både en overvægtig mor og far kan øge risikoen for, at du også må slås med nogle ekstra kilo. Er begge dine forældre overvægtige, har du faktisk 48 pct. større risiko for også at blive det, og gælder det kun for din mor, øger det risikoen med 27 pct.

Forskerne mener, at det kun er 3-5 pct. af de overvægtige, der kan skyde skylden på familiens gener. Men det spiller også en stor rolle, at du får dine kostvaner fra din mor og far i barndommen. Forskere har dog fundet konkrete beviser for, at visse genmutationer øger vores trang til at overspise.

Sørg for at forebygge overvægt ved at få nok søvn, dyrke motion, spise sundt og ikke for store portioner samt undgå stress, så du ikke begynder at overspise.

Vil du gerne tabe dig? Med LCHF-kuren kan du blive slank på den gode måde: Se mere her