Nethandel: Sådan undgår du hælervarer
Lyder prisen for god til at være sand, så er den det nok også. Sådan bør du tænke, når du køber brugt, hvis du vil undgå at købe hælervarer. Foto: Scanpix/arkiv
Shopper du brugte varer på nettet? Så følg disse simple råd, så du undgår at handle med en indbrudstyv.

I Danmark bliver der begået over 600 indbrud om ugen, og mange tyvekoster bliver solgt videre på nettet - særligt brugte designermøbler, smykker, cykler og elektronik.

Heldigvis er det nemt at gardere sig mod at købe hælervarer på nettet, fortæller Hans Peter de Place, forebyggelseskonsulent hos Det Kriminalpræventive Råd.

- For det første skal man tjekke prisen og sammenligne med, hvad varen koster andre steder på brugtmarkedet, siger han.

Sammen med flere politikredse sætter Det Kriminalpræventive Råd for tiden fokus på hæleri.

Efter pristjekket skal man vide, hvem man handler med, fortsætter Hans Peter de Place.

- Hvis sælger ikke er NemID-valideret, skal man spørge efter navn og telefonnummer og hente varen på sælgers adresse. Når man mødes, skal man bede om at se id. Det kan være svært for mange mennesker, men det kan man sagtens tillade sig.

Når man får varen i hånden, kan man med fordel undersøge, om den har været mærket. Særligt hvis det er elektronik.

- Mange skoler får stjålet iPads, så det er en god idé at tjekke, om der er fjernet et mærke eller ridset navn eller nummer ind i varen.

Hvis man ellers føler sig tryg ved købet, skal man altid bede om at få en kvittering. Det er vigtigt, hvis man senere får stjålet varen og skal have erstatning fra forsikringen, siger Hans Peter de Place.

- Hvis sælger ikke har en kvittering, fordi det for eksempel er en gammel designerstol, kan man altid skrive en kvittering sammen med sælger med dato og underskrift.

Ingen kender det præcise antal hælerisager i Danmark, men specialkonsulent i Syd- og Sønderjyllands Politi, Christian Østergaard, har et bud.

- Man kan roligt sige, at der er minimum én hælerisag per indbrud, siger han.

I 2015 var der over 33.000 indbrud i Danmark.

Hvis man køber bil eller cykel på nettet, anbefaler Christian Østergaard, at man bruger politiets app til at tjekke stel- eller registreringsnummer for at se om bilen eller cyklen er meldt stjålet.

 

Frygter du at have købt en stjålet vare?

- Kontakt politiet

- Gem kontaktoplysninger på sælger og kvitteringen for varen. Hvis du har efterlevet de gode råd, kan du lettere overbevise politiet og domstolen om, at du har handlet i god tro.

- Tag aldrig chancen. En dom for hæleri giver en plet på straffeattesten, og straffen er en bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder. Straffen kan stige til fængsel i 6 år, hvis hæleriet er af særlig grov karakter.

 

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

/ritzau/FOKUS
via Listen To News