Sådan tilbragte du nytårsdag
Tallene afslører os. Nytårsdag bliver brugt på at sove, glo fjernsyn og spise fast food.

Har du også tilbragt en stor del af årets første dag i sengen? Først med at sove nytårsrusen ud og bagefter med sammenknebne øjne vendt mod det tændte fjernsyn, mens du har kørt den ene burger efter den anden i svælget?

Det kan godt være, at vi ikke selv vil være ved det, men sådan ser en typisk nytårsdag faktisk ud for danskerne.

Vores elforbrug afslører, at de fleste danskere bruger det meste af formiddagen nytårsdag på at sove branderten ud. På normale dage bruger danskerne elektricitet fra tidlig morgen, når der sættes kaffe over og laves morgenmad. Men nytårsdag vågner danskernes elforbrug først ved middagstid, fortæller Thomas Krogh, vagthavende ingeniør ved Energinet.dk.

Og så bliver der tændt for fjernsynet. Hos Danmarks Radio viser tallene, at danskerne tilbringer rekordmange timer i sofaen foran fjernsynet nytårsdag. En normal hverdag ser danskerne i gennemsnit 2,5 timers tv, men nytårsdag ser den gennemsnitlige dansker sig igennem en 4,5 timers tv-blanding af nytårshop, film og statsministerens nytårstale.

»Det er suverænt årets største tv-dag. Vejret er koldt og blæsende, folk holder fri, og så er de fleste danskere trætte efter nytårsfesten. Og det betyder, at langt over en million seere ser tv en stor del af dagen,« siger Lars Thunø, chef for medieforskningen i DR.

Dobbelt op på burgere
Madlavning er ikke noget, de nytårstrætte danskere gør meget ud af. Ofte bliver maden hentet hos pizzabageren eller på burgerrestauranten.

De 83 McDondaldsrestauranter i Danmark sælger dobbelt så mange burgere nytårsdag som på en normal hverdag.

»Det er en af de største dage på året. Og vi har kaldt næsten dobbelt så mange ansatte på arbejde i dag for at klare presset,« siger kommunikationsdirektør i McDonalds Kristian Scheef Madsen.

Burgerkæden kan ligesom elselskaberne mærke, at danskerne vågner senere nytårsdag end årets andre dage.

»Vi kan godt mærke, at folk står senere op. Normalt er salget spredt ud over dagen, men nytårsdag begynder salget først klokken 13.00 og holder sig massivt ind til ved 20.00-tiden, hvor det går helt dødt. Der er folk vist blevet for trætte,« siger Kristian Scheef Madsen fra McDonalds.

Nogle af os bruger nytårsdag på at rejse hjem fra nytårsfesten, men også trafikken er præget af, at danskerne ligger længere under dynen nytårsmorgen.

På Storebæltsbroen kører lidt færre biler gennem betalingsanlæggene nytårsdag end på en normal dag, fortæller vagthavende ved Storebæltsbroens vagtcenter.

»Det er meget roligt om formiddagen, hvor mange ligger brak efter nattens fester, men der kommer flere op ad dagen,« siger Dennis Møller, der er teknikvagt på Storebæltsbroen.

DSB Kommunikation oplyser, at togene den 1. januar bringer nogenlunde lige så mange passagerer rundt i landet som på en almindelig søndag eller helligdag. Ligesom hos Storebælt, kan man også her mærke, at danskernes rejselyst stiger i løbet af dagen, når nattens branderter er sovet ud.