Sådan tilbragte du nytårsdag Afsløret ? Nytårsdag bliver brugt på at sove, glo fjernsyn og spise fast food

Vores elforbrug afslører, at de fleste danskere bruger det meste af formiddagen nytårsdag på at sove brandert ud. På normale dage bruger danskerne elektri-citet fra tidlig morgen, når der sættes kaffe over og laves morgenmad.Men nytårsdag vågner danskernes elforbrug først ved middagstid, fortæller Thomas Krogh, vagthavende ingeniør ved Energinet.dk.Elforbruget i Danmark er derfor på et minimum af det normale. Samtidig har blæsten over Danmark sendt vindmøllerne på overarbejde, så flere hundrede vindmøller og kraftvarmeværker i Jylland og Fyn for første gang måtte lukke ned.»Det er et sjældent sammentræf af manglende forbrug og overproduktion, og vi har ikke før været nødt til at lukke så mange ned. Men vinden var særlig kraftig i går nat, og når danskerne samtidig bruger så lidt strøm efter nytårsfesten, har der været en overproduktin af el – og den kan man jo ikke gemme,« siger Thomas Krog.Storforbrug af tvNytårsdag bliver der tændt for fjernsynet. Hos Danmarks Radio viser tallene, at danskerne tilbringer rekordmange timer i sofaen foran fjernsynet nytårsdag. En normal hverdag ser danskerne i gennemsnit 2,5 timers tv, men nytårsdag ser den gennemsnitlige dansker sig igennem en 4,5 timers tv-blanding af nytårs-skihop, film og statsministerens nytårstale.»Det er suverænt årets største tv-dag. Vejret er koldt og blæsende, folk holder fri, og så er de fleste danskere trætte efter nytårsfesten. Og det betyder, at langt over en million seere ser tv en stor del af dagen,« siger Lars Thunø, chef for medieforskningen i DR.

Og s en burger

Madlavning er ikke noget, som nytårstrætte danskere gør meget ud af. Ofte bliver maden hentet hos pizzabageren eller på burgerrestauranten.De 83 McDonaldsrestauranter i Danmark sælger dobbelt så mange burgere nytårsdag som på en normal hverdag. »Det er en af de største dage på året. Og vi har kaldt næsten dobbelt så mange ansatte på arbejde i dag for at klare presset,« siger kommunikationsdirektør i McDonalds, Kristian Scheef Madsen.Burgerkæden kan ligesom elselskaberne mærke, at danskerne vågner senere nytårsdag end årets andre dage.»Vi kan godt mærke, at folk står senere op. Normalt er salget spredt ud over dagen, men nytårsdag be­gynder salget først klokken 13.00 og holder sig massivt ind til ved 20.00-tiden, hvor det går helt dødt. Da er folk vist blevet for trætte,« siger Kristian Scheef Madsen fra McDonalds.

Rolig dag i trafikken

Nogle bruger nytårsdag på at rejse hjem fra nytårsfesten, men også trafikken er præget af, at danskerne ligger længere under dynen nytårsmorgen.På Storebæltsbroen kører lidt færre biler gennem betalingsanlæggene nytårsdag end på en normal dag, fortæller vagthavende ved Storebæltsbroens vagtcenter.»Det er meget roligt om formiddagen, hvor mange ligger brak efter nattens fester, men der kommer flere op ad dagen,« siger Storebæltsbroens teknikvagt Dennis Møller.