Sådan tænder du bedst for varmen
Du skal bl.a. huske at lukke for varmen, når du lufter ud. Foto: Colourbox/free
Det er blevet bidende koldt udenfor, hvilket kræver en ekstra indsats fra radiatoren. Læs her, hvordan du bedst og billigst får varmen.

Det er blevet januar, og det er traditionelt en måned, der inviterer til, at man bliver indendørs og skruer godt op for varmen. Tænker du dig lidt om, behøver det ikke ende i et hårdt angreb på pengepungen, når varmeregningen skal betales.

- Som økonomibevidst varmekunde bør du blandt andet sørge for at alle radiatorer i rummet er indstillet ens. Det er nemlig langt mere energieffektivt med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver, frem for én enkelt der banker løs, siger Jimmi Eiberg Jensen, der er projektleder hos Hofor.

Mange sætter ellers pris på, at der er køligt i soveværelset, men her bør der som minimum være tændt på lavere blus.

- Et koldt soveværelse vil trække varme ind fra andre rum. Værre er, at et helt koldt rum i et hjem, der ellers er opvarmet, vil skabe kondens i det kolde rum, siger han.

Når du så tænder for varmen rundt omkring i dit hjem, er det langt fra sikkert, at der så også bliver varmt i alle radiatorerne. Flere af dem skal sandsynligvis tømmes for luft inden.

Det kræver ikke en VVS-uddannelse af lukke luft ud af radiatorerne, men der er en fremgangsmåde, man bør følge.

- Sørg for at det kun er den radiator, du skal tømme for luft, der er tændt. Så tager man én radiator ad gangen for på den måde at øge presset og her skal man huske at starte med den radiator, der er tættest på varmekilden, forklarer Morten Guldborg, der er VVS'er hos VVS-Eksperten.

Trænger en radiator til at blive tømt for luft, vil den være kold i den ende længst væk fra termostaten. Der er også her, man finder ventilen, hvor luften skal lukkes ud. Man kan dog komme ud for at man skal gøre dette flere gange på en vinter.

- Det skyldes, er der kan være lommer af luft i rørene, der endnu ikke har nået radiatoren, forklarer han.

Når radiatoren så virker, er det vigtigt hvordan du stiller den.

- Stil termostaten på enten trin tre eller fire. Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader. Husk at hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt, siger Jimmi Eiberg Jensen.

En anden ting, der hurtigt kan øge regningen med meget mere end fem procent, er, hvis du ikke skruer ned for radiatoren, når du lufter ud.

Typisk er en radiator placeret under et vindue, og netop derfor skal du skrue den ned, også selv om du lufter ud i 10-15 minutter.

- Kulden fra det åbne vindue registreres af termostaten, der øger varmen, hvilket i sidste ende betyder en større regning fra fjernvarmeselskabet, siger Jimmi Eiberg Jensen.

Gode råd om radiatoren.

- Radiatorer i samme rum skal stå på samme varmetrin, hvilket er mest energibesparende.

- Alle radiatorer i hjemmet bør være tændt - også den i soveværelset.

- Når der er kondensvand i kanten af ruden, er det på tide med en udluftning.

- Når du lufter ud, skal du skrue ned for radiatorerne. Luft ud i 10-15 minutter så ikke al varmen når at forsvinde.

- Vinterens kulde og blæsevejr er ideelt til at tjekke om vinduerne nu også holder tæt.

/ritzau/FOKUS