Sådan spotter du svindlerne på Black Friday
Hvert år bliver mange snydt på årets største shoppedag. Nu er der en ny måde at afsløre svindlere på. (Foto: Scanpix)
Årets største shoppedag nærmer sig og med den – muligheden for at blive snydt godt og grundigt

Danskerne har taget Black Friday til sig og river med glæde gode tilbud ned af hylderne den sidste fredag i november. Det er både de fysiske hylder og de virtuelle, der bliver tømt, når danskerne svinger dankortene.

Men desværre er det ikke alle internetbutikker, der har rent mel i posen. Hver år bliver mange danskere snydt af tilbud, der er alt for gode til at være sande, når de handler på nettet. Derfor har e-mærket opfundet et nyt værktøj, der kan afsløre fupbutikkerne.

Det nye digitalt værktøj fra e-mærket hjælper dig, så gaverne ender under dit – og ikke svindlernes - juletræ

150.000 falske shops

Det er ikke mange uger siden at e-handelsorganisationen e-mærket indleverede 150.000 falske webshops til Bagmandspolitiet med henblik på beslaglæggelse af domænerne. Fælles for alle butikkerne er, at de sælger ulovlige kopiprodukter under dække af at være den ægte vare. Alt fra populære sko til eksklusive og kendte taske- og tøjmærker.

Derfor opfordrer kommunikationschef Toke Mølgaard fra e-mærket – den danske mærkningsordning for sikker nethandel – også danskerne til at være ekstra opmærksomme, når jagten på årets julegaver for alvor snart sætter ind.

– Nethandel er fantastisk til juleshopping, fordi vi har adgang til et enormt vareudbud. Men desværre ved folkene bag de her tusindvis af falske webshops godt, hvad de fleste forbrugere tænder på – nemlig eksklusive mærkevarer til spotpris. Og når svindlerne benytter varemærkeindehavernes egne billeder, så kan det være svært at spotte svindlen før man modtager den falske vare, og så er det for sent, siger Toke Mølgaard. Han uddyber at der udover bedrageri også kan finde kortmisbrug og identitetstyveri sted.

Sådan afsløres svindlen

Netop fordi fupbutikkerne kan være svære at spotte har e-mærket med støtte fra TrygFonden udviklet et nyt og gratis værktøj med navnet SIKKER SHOPPING. Det er en såkaldt browserudvidelse til Chrome, som hjælper forbrugerne med at styre uden om svindlerne, når de handler på nettet.

– Med SIKKER SHOPPING vil du allerede i dine søgeresultater få vist, hvilke webshops vi hos e-mærket mistænker for at være falske webshop. Det viser vi med et rødt advarselsikon og gør det samtidigt nemmere at finde de e-mærkede butikker, forklarer Toke Mølgaard.

Fakta om SIKKER SHOPPING:

• Med SIKKER SHOPPING vil du i dine søgeresultater få vist, hvilke webshops der mistænkes for at være falske webshops (rødt advarselsikon) og hvilke der er e-mærkede (et e-mærke).

• Klikker du dig alligevel videre til en shop, der mistænkes for at være fup, bliver du mødt af en tydelig advarselsmeddelelse med opfordring til at forlade siden. Advarselsmeddelelsen forhindrer dig dog teknisk ikke i at kunne klikke dig videre ind på en falsk webshop.

• SIKKER SHOPPING fås i første omgang kun til Google Chrome browsere og fungerer kun på PC/MAC.

• SIKKER SHOPPING er gratis og du henter den med få klik på www.emaerket.dk/sikkershopping eller direkte i Chrome Webshop.

via Listen To News