Sådan slipper du af med dit sentimentale rod
Du skal kun gemme de ting, der gør dig glad, lyder det gode råd. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)
Smykker du fik af eksen, fotos fra en svunden tid, du alligevel aldrig kigger på, men som fylder flere skuffer. Kender du scenariet? Feng shui- og oprydningsekspert Kamille Sommer hjælper dig af med rodet.

De fleste mennesker har en masse ting til at ligge, som vi enten gemmer, fordi vi ikke nænner at smide det ud, eller fordi der ligger en masse dårlig samvittighed gemt bag det. For tænk nu, hvis mormor kiggede ned fra himlen, og så at du kasserede det elskede kaffestel, som hun fik i bryllupsgave i 1928.

Teenagerne kan lære os at blive lykkelige: Læs hvorfor på Q.dk

- Men du er ikke din mormor, og du behøver ikke gå og opbevare en masse ting pga. skyldfølelse, eller fordi du synes at du bør, slår Feng Shui- og oprydningsekspert Kamille Sommer fast over for Q.dk, og fortsætter:

-  Du skal KUN gemme de ting, der gør dig glad. De ting, du bruger, og de ting, som du ikke kan forestille dig et liv uden.

Se også:

Sig nej!

Hvis du kigger rundt i dit hjem, hvor mange ting har du så stående, fordi du har fået dem i f.eks. værtindegave eller i fødselsdagsgave, selvom det ikke var noget, du ønskede dig? Sikkert en del ...

- Jeg havde engang en kæreste, der fik foræret et marsvin i fødselsdagsgave, fordi vennerne syntes, at det var sjovt. Det er både tarveligt og ugennemtænkt fra deres side, for hvad skal man pludselig stille op med det stakkels dyr, fortæller Kamille Sommer og fortsætter:

Sådan bliver du bedre til at huske: Læs mere på Q.dk

- Tante Inga mener det helt sikkert rigtigt pænt, når hun giver dig ting fra hendes gemmer, men hvis du ikke synes, det passer ind i dit hjem, er det helt i orden at sige nej tak. Faktisk er der mange, der har tendens til at ville sende deres eget rod videre, for det er nemmere at skille sig af med noget, når det bliver i familien. Men det er ikke i orden at sende sit rod videre til folk, der har svært ved at sige nej. Hvis du giver dine ting videre, så vær sikker på, at modtageren tager imod dem, fordi de virkelig gerne vil have dem, og ikke kun for at behage dig, siger Kamille Sommer.

Lær at give slip

- Du skal helt generelt spørge dig selv om du kan undvære tingen, fremfor om du kan bruge den, lyder Kamille Sommers råd til, hvordan vi slipper af med bunkerne af sentimentalt rod, som vi ikke rigtigt nænner at skille os af med.

- De fleste ting kan man jo bruge, hvis man bliver spurgt om det, men ofte glemmer man jo, at man har dem, og så ligger de bare og flyder. Så spørg dig selv, om det ikke er på tide, at give de ting, du egentlig ikke bruger, videre til andre, der vil værdsætte dem.

- De ting vi har, har fortjent at blive brugt og holdt af, og hvis vi bare har dem stoppet ind i skunken, eller pakket i en kasse på loftet, er det helt sikkert at vi ikke længere nyder dem eller bruger dem. Og husk så på, at de fleste ting kan genanskaffes, hvis det viser sig at du engang får brug for den alligevel. Sandsynligheden for, at det sker, er bare ekstremt lav, slutter Kamille Sommer.

Af Malene Fich Weischer, Q.dk, Aller Media

via Listen To News