Sådan skånes familiens helbred i julen
Hvordan holder man en jul, der både er miljørigtig og sund? Colourbox / Modelfoto
Vil du gerne holde en bæredygtig jul, som ikke belaster jeres sundhed, så læs med her.

Mange af de klassiske juletraditioner er med til at belaste vores klima, men også vores egen families sundhed. Så hvis man gerne vil holde en hyggelig, men ”bæredygtig”, jul, som belaster sundheden mindst muligt, er her nogle ideer.

Få syv tips til en smuk og miljørigtig julegaveindpakning. Læs mere på isabellas.dk

- Undgå at købe julekort, som spiller musik, når de åbnes. Der sidder et lille batteri i kortet og lidt elektronik, som kan indeholde kviksølv. Det er sjældent, at julekortet bliver afleveret som miljøfarligt affald, som det skal, det skal smides ud. 

- Køb så vidt muligt økologisk julemad og drikkelse.

- Undgå at bruge snespray. Den indeholder stoffer, der belaster miljøet og sundheden.

Blomsterdekoratørens smukke julebolig. Læs mere på isabellas.dk

- Levende lys er for mange en vigtig del af julen, men de belaster indeklimaet med sod. For at minimere soden skal du undgå at stille lysene i træk, huske at klippe vægen ned, og puste dem ud, hvis de oser. Undgå helt at bruge duftlys og gelélys. De kan indeholde allergifremkaldende stoffer.

- Giv miljøvenlige og ikke sundhedsskadelige gaver. Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) og Forbrugerrådet har tidligere testet knap 100 stykker legetøj, og de fandt frem til, at en del af det indeholder et eller flere kemiske stoffer, der kan være problematiske. Derfor anbefaler IMS, at man vælger hård frem for blød plast, fravælger legetøj, der lugter kraftigt eller som er parfumeret.
- Køb et økologisk juletræ, da miljøbelastningen ved den økologiske produktion er mindre end ved de konventionelt dyrkede juletræer. Man kan eventuelt købe et træ med rod, som plantes i haven og genbruges året efter. 

Kilde: Informationscenter for miljø & sundhed, mama.dk

Redaktionen, Mama, Aller Media