Sådan sikrer du dig bedst mod juletyve
Udendørs lys, der tænder når man går forbi, stresser tyvene. Foto: Colourbox
Når juleaften oprinder, er indbrudstyvene på tæerne. Men du kan forsøge at sikre dig mod at komme hjem til et røvet hjem efter jul.

Så er det juletid, og juletid betyder kronede dage for landets pengehungrende tyveknægte.

"Tendensen siger, at i juledagene sker der en firedobling af antal indbrud i forhold til normalen," siger konsulent i Forsikringsoplysningen Riccardo Krogh Pescatori.

Men der er ting, man kan gøre for at sikre sig en smule mod at få røvet hjemmet i juledagene.

Først og fremmest er det vigtigt at få dit hus til at se ud som om, der er nogen hjemme. Lys, lyd og ingen gamle aviser på trapperne kan for eksempel hjælpe med at snyde tyvene. Men...

"De her ting er tyvene jo med på, de er jo ikke dumme. Hvis de banker på, og ingen svarer, er de jo godt klar over, at ingen er hjemme, så et godt råd er at spørge naboerne, hvis de er hjemme, om de vil holde øje," råder forsikringskonsulenten.

Men hvis naboerne ligesom mange andre danser om juletræet et andet sted end hjemme, er der også andre råd.

"Tyve er generelt ikke særligt glade for lys. Så har man noget udendørsbelysning med en sensor, der går i gang når nogen træder ind - det stresser dem, det er de ikke glade for," siger Riccardo Krogh Pescatori.

Og så er det også en god ide for eksempel at fjerne haveredskaber og især stiger for tyvene. Det er nemlig typisk, at tyve bruger folks egne redskaber til at bryde ind i huse med.

Alle juledagene er udsatte, men naturligvis er selve juleaften en drømmeaften for de langfingrede.

"Man regner med, at cirka hvert andet danske hjem står tomt, for da er man jo på familiebesøg og sidder og spiser flæskesteg eller and og familiehygger," fortæller Riccardo Krogh Pescatori.

Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at melde indbruddet til politi og forsikringsselskab med det samme. Og man skal ikke begynde at pille ved noget, før politiet har været der, oplyser Forsikringsoplysningen.

Se flere gode råd mod indbrud på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside HER