Sådan passer du på din have om vinteren
Du behøver ikke lade haven passe sig selv hele vinteren. Colourbox
Vinteren er for længst sat ind, men det betyder ikke, at du skal opgive din have. Få her tips fra en gartner og havekonsulent til, hvordan du passer på din have om vinteren.

Selvom du måske ikke går så meget op i din have om vinteren, er der stadig nyttige gøremål, du kan klare på kort tid, og som vil komme dig til gavn til i det nye år.

Sådan gør du vinterhaven smuk. Læs mere på isabellas.dk

Gartner og havekonsulent Susie Helsing Nielsen fra Økologiens Have giver her et par gode råd til, hvordan du kan passe på din have, når kulden sætter ind.

- Gå dine frugttræer efter i haven. Små uudviklede frugter, syge frugter og frugter med orm skal fjernes og brændes eller smides i skraldespanden. Lader du dårlige frugter sidde eller ligge på plænen, er kimen allerede lagt til nye angreb næste år, forklarer hun.

Hvis din køkkenhave ligger nøgen hen, bør du ifølge Susie Helsing Nielsen gøre dig selv og jorden en stor tjeneste ved at dække den til med hø eller halm.

- Jordstrukturen bliver bevaret, så planterne gror bedre, og du får nemmere ved at arbejde med jorden når foråret sætter ind. Næringsstofferne vaskes heller ikke ud på, som når jord er bar, og ukrudtet forhindres i at spire og gro, siger hun og uddyber:

Tre smukke vinterbuketter. Læs mere på isabellas.dk

- Du kan for eksempel lægge et lag hø eller halm på 10-15 cm, og lade det ligge, indtil en uge før køkkenhaven skal sås til igen. Så bliver jorden nemmere at rive og kultivere, og du kan spare på kræfterne i den kommende havesæson, lyder Susie Helsing Nielsens råd.

 

Anita Banner, Isabellas, Aller Media