Sådan påvirker dårlig søvn dit parforhold
Uha uha ... Hende her har vist fået alt for lidt søvn ... Foto: SCANPIX arkiv
Du tænker mere på dig selv end på andre, når du sover dårligt.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

De fleste kender til, hvordan en nat med skrigende børn eller for mange bekymringer kan holde en oppe. Og det kan have en altødelæggende effekt på den efterfølgende dag.

Udover trætheden og den manglende koncentration, kan søvnmangel faktisk føre til angst og overspisning. Og nu tyder noget på, at den manglende søvn også går hårdt ud over parforholdet.

En undersøgelse fra University of California, Berkeley, viser nemlig, at søvnmangel har en effekt på vores taknemmelighed i forhold til vores partner, skriver Huffington Post.

- Dårlig søvn gør os mere egoistiske, fordi vi prioriterer vores egne behov over partnerens, forklarer Amie Gordon, der er psykolog og leder af undersøgelsen.

Er der en opskrift på det perfekte parforhold? Ja, mener psykolog: Få opskriften på Femina.dk

Mindre søvn, dårlige parforhold

I undersøgelsen blev deltagerne på mellem 18-56 år bedt om at vælge fem ting, de var taknemmelige for. Forskerne undersøgte, hvordan de havde sovet den foregåede nat, og der viste sig et klart mønster. De testdeltagere, der havde sovet dårligt, følte sig mindre taknemmelige end dem, der havde sovet godt.

Her er syv tegn på at du mangler søvn. Læs mere på Femina.dk

I den anden del af undersøgelsen blev deltagerne bedt om at føre dagbog over deres søvnmønster i to uger, og de skulle hver dag vurdere deres taknemmelighed. Her kunne forskerne måle den samme tendens. 

I den sidste del af undersøgelsen så forskerne på, hvordan den dårlige søvn hang sammen med at værdsætte partneren. Her fandt forskerne ud af, at testpersonerne i mindre grad værdsatte partneren, når de havde sovet dårligt.

Læs på Q.dk, hvorfor det er vigtigt, at din partner og dig kysser løs

- Dårlig søvn påvirker ikke kun dig selv. Den påvirker også den interaktion, vi har med andre, som f.eks. vores evne til at være taknemmelig, som er en vigtig social følelse at have, forklarer Amie Gordon.

Undersøgelsens resultater skal stadig ses som indledende, skriver Huffington Post.

Originalt link