Sådan opbevarer du sommertøjet i vinterhalvåret
sommertøj (Foto: Colourbox/Free)
Når sommerkjolen og shortsene sendes på vinterferie, skal tøjet først og fremmest være knastørt, inden det pakkes ned. Ellers kan restfugt medføre skimmelsvamp.

Efter en rekordvarm sommer har efteråret og kuldetemperaturerne for alvor indtaget landet.

Det er tid til at finde de varme vanter og den forede frakke frem og pakke bermudashortsene og badetøjet ned for i år.

Når sommertøjet sendes på vinterferie, skal det først og fremmest være knastørt, inden det pakkes ned, understreger Charlotte Fischer, der er faglig leder i tekstil ved Teknologisk Institut.

- Er der fugt i tøjet, kan fugten ødelægge fibrene, og så kan der komme skimmelsvamp. Så lad det hænge i et tørt, opvarmet lokale i længere tid, end du normalt ville lade tøjet tørre, inden du pakker ned i tætpakket emballage - som en plastikkasse.

- Det er ikke bare fra dag til dag, at det gennemtørrer. Der kan være restfugt, og er der det, kan det ikke fordampe, når det er pakket ned. Det giver også problemer, siger Charlotte Fischer.

Det mest optimale sted at opbevare sommertøjet er inden for hjemmets fire vægge, men bare ikke i soveværelset, selv om det virker et oplagt sted, siger bygningskonstruktør Tine Sode, der er fagredaktør ved Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Det er det sted i hjemmet - næstefter badeværelset - hvor der er mest fugt, selv hvis man endda lufter rigtig, rigtig meget ud derinde. Vi afgiver nemlig en hulens masse fugt, når vi sover.

- Har man et bryggers, et kontor eller en entré, er det bedre steder at opbevare tøjet, siger Tine Sode.

Vælger man alligevel at sætte sommertøjet ind i soveværelset trods fugtniveuaet, skal man være yderligere opmærksom, hvis man stopper det ind under sengen, tilføjer Charlotte Fischer.

- Selve madrassen afgiver også fugt, så lægger man tøjet under sengen, skal det ikke lægges helt op mod madrasbunden. Der skal være noget cirkulation imellem.

- Tøjet skal i øvrigt være pakket ind i plastikposer, så der ikke kommer store mængder af støv og husstøvmider i det, siger Charlotte Fischer.

Har man ikke plads indenfor, men et kælderrum til rådighed, kan sommersagerne opmagasineres der.

Uanset om der er varme i kælderrummet eller ej, vil luften derinde være varmere end det koldere vintervejr udenfor, fordi rummet ligger under jordniveau, forklarer Tine Sode.

- Det er stort set umuligt at undgå fugt i en kælder, men det meste fugt kommer fra kældervæggene og -gulvet, så tøjet skal pakkes ned i plastikkasser, der er tætte i bunden.

- Selv om man lægger låg på kassen, er den stadig ikke hermetisk lukket, men man kan suge det meste af luften ud med en støvsuger, hvis man pakker tøjet ned i plastikposer, inden man lægger det ned i plastikkassen, siger Tine Sode.

Har man et isoleret loftrum, gælder samme procedure for sommertøjsopbevaringen som i kælderen.

Er der derimod ikke isolering i tagkonstruktionen, men kun i det vandrette lag, svarer loftrummet faktisk til et uderum, pointerer Tine Sode.

- Der er store temperatursvingninger i sådan en type loftrum, og det kan skabe kondensvand, der gør tøjet fugtigt, og det kan medføre skimmelsvamp.

- Samme problem opstår, hvis man sætter kasserne i et skur - det svarer til at stille det udenfor, siger Tine Sode.

Især naturmaterialer som silke, uld, pels og læder kan tage skade af at blive opmagasineret under fugtige forhold eller steder med store temperaturudsving, som kan skabe kondensvand.

Det gælder ikke kun tøjet.

Også sommersko som sandaler og klipklappere kan tage skade.

- Sko er allerede eksponeret for forskellige svampe fra fødderne, så skimmelsvamp vil meget gerne vokse der.

- Især sko af læder kan tage skade, siger Tine Sode.

/ritzau fokus/

Af Grith Larsen/ritzau fokus/
via Listen To News