Sådan kommer du af med de forkerte gaver
Læs vores store guide til året byttegavedag og kend dine rettigheder.

Smilet og munden siger ét, hjernen tænker noget andet.

For mange danskere løb denne modsatrettede følelse gennem kroppen juleaften. Så snart det farverige bånd og knitrende papir var flået af pakken, vidste man straks, at de grønne morgensutter var de helt forkerte. Aldrig skal de klæde ens fødder. Aldrig skal byttemærket pilles af, for byttes er lige, hvad den gave skal, så prompte butiksdørene åbner efter jul.

Forbrugerrådet har gennemgået forbrugernes rettigheder i forbindelse med mission julegavebyt:

- Heldigvis bytter mange butikker eller giver penge tilbage hele året, og endnu flere butikker gør det i forbindelse med julen. Men loven giver ikke fortrydelsesret ved almindelige køb i en butik – heller ikke for julegaver. Vær derfor opmærksom på, om butikken giver dig ret til at levere varen tilbage og få pengene igen (fortrydelsesret), eller om du kun kan bytte til en anden vare (bytteret).

- Husk derfor at få det skrevet på bon/nota, at du kan få pengene tilbage eller bytte. Læg også mærke til, hvor lang fristen er. Butikker, der for eksempel normalt giver en lang fortrydelsesfrist, kan godt ændre det i forbindelse med julegavekøb.

- Fortrydelses- og bytteret har ikke noget at gøre med fejl ved varen. Hvis der er fejl ved varen, kan du få varen byttet, repareret eller pengene tilbage – afhængig af situationen.

- Selvom varen er kommet på udsalg, når du kommer tilbage til butikken, har du stadig ret til at få det oprindelige beløb tilbage eller få byttet til en vare, der koster det samme, som du har betalt.

- Gavekort og tilgodebeviser giver dig ret til at købe varer for beløbet. Du bør ikke acceptere en tidsbegrænsning, da den generelle hovedregel er, at de er gyldige i fem år, med mindre der er en meget god begrundelse for at gyldighedsperioden er kortere.

- Husk i øvrigt at gemme nota/bon, som du vil få brug for, hvis der er fejl ved varen indenfor de to første år. Der er altid to års garanti på varer købt i Danmark.

Kilde: Forbrugerrådet