Der er mange forslag til, hvordan man får det bedste resultat med de nye små guldklumper fra jorden, når de skal tilberedes. Men der er kun én måde, hvordan man sikkert ødelægger nye kartofler, og det er ved at koge dem al for længe.
Kogetiden varierer for nye og "gamle" kartofler ligesom både smagen og sundheden gør. Nye kartofler har mere smag, er mere faste i teksturen og er faktisk også sundere end dem fra sidste år, viser flere undersøgelser.
Ifølge et godt råd fra "kartoflens epicenter", Samsø, så skal man nøje afstemme vandet, man bruger til kartoflerne.
Sådan gør du:
Det bedste er, at lige hælde nok koldt vand i bunden så det kun dækker de nederste kartofler i gryden. Når vandet så koger, har man i forvejen kogt vand ved siden af (evt. i en elkoger), som man så hælder over alle kartoflerne, men kun så de akkurat er dækkede. Først nu kommer man salt i, og det skal ikke være et nip, men gerne to-tre spiseskefulde ned i vandet, da saltet får den gode smag frem i kartoflerne. Og brug gerne havsalt/flager.
Herefter skal de koge i ca. fem minutter og tages fra varmen og trække fem-syv minutter (alt efter størrelsen) i det stadig spilvarme vand. Altid godt at bruge en tændstik, som let skal slippe, eller en trebenet gaffel. Serveres rygende varme.
Hvis man skal bruge dem kolde senere, så læg dem straks i koldt vand og skift vandet ud et par gange, så de ikke koger videre og bliver overkogte.
Keep it simple med de nye kartofler. Et godt stykke brød, smør og evt. mayonaise og lidt dild/purløg er ofte rigeligt. Foto: Per Kuskner
Flere gode tips
* Brug såvidt muligt samme størrelse kartofler, så man får en ensartet kogetid.
* Rens/børst dem godt for jord inden, og hvis jorden har svært ved at slippe, er det desværre ikke nyopgravede kartofler, man har fået fat i.
* Brug gerne løvstikke og/eller dild og persille i kogevandet for at give en frisk krydret smag.
Man kan også give den gas og lægge friske asparges på sin kartoffelmad. Eller som her fra Restaurant Skipperly på Samsø med tyk cremefraiche asparges og stenbiderrogn til. Foto: Marie Kuskner
En god og nem kartoffel-urtesalat
Skær 1 kg. afkølede nye kogte kartofler over én gang (hvis de er små, hvis de er større så to gange) og læg dem op i en stor skål. Hæld 1 dl. god olivenolie ved, pres saften af en citron udover og tilsæt et bundt hakket bredbladet persille samt salt og kværnet sort peber efter behag. Vend det rundt forsigtigt og sæt skålen i køleskabet og lad den trække i mindst en time.
Hæld op i en ny skål og server til både frokostsilden eller aftenbøffen eller fisken. Det går til det hele, og kan holde sig flere dage med låg på i køleskabet.
Kan også laves som hovedret ved at tilsætte god røget skinke eller bacon eller feta eller anden salatost. Men salaten skal så spises samme dag eller senest dagen efter.