Undgå det store gys:

Sådan holder du mobilregningen i ro på ferien

Det kan koste kassen at tjekke mail og surfe nettet i ferien fra din smartphone eller 3G-iPad. Undgå de værste fælder
læser du Facebook-opdateringer og tager email på ferien? Tænk dig om.
læser du Facebook-opdateringer og tager email på ferien? Tænk dig om. Foto: Colourbox

Har du grund til at frygte mobilregninger på mange tusinde kroner, når du vender hjem fra ferie?

Ja, hvis du eller dine børn har en smartphone og uden videre bruger den til at gå på nettet, som gps og til at læse mails under ferien, så kunne du sikkert have haft råd til en ekstra uge sydpå for samme beløb.

Der er eksempler på regninger på over 20.000 kroner for få timer online, særligt i lande uden for EU. Det gælder, selv om du fx har gratis sms og en vis mængde data gratis i dit abonnement – de betingelser sættes ud af kraft, i samme øjeblik du er ude af Danmark.

Men hvis du tænker dig om, kan du skære toppen af regningen og alligevel undgå abstinenser efter nettet. Her er nogle tips.

Lej mobilt bredbånd lokalt.

Der findes efterhånden flere tjenester, der tillader dig at have mobilt bredbånd eller kan udleje en smartphone til dig på ferien. Tjek blandt andet Tep Wireless, www.tepwireless.com, der udbyder tjenesten i en række lande.

En måneds ubegrænset mobilt bredbånd koster fx omkring 700 kroner, mens du kan få fem dage for cirka 300 kroner. Du får det nødvendige sendt direkte til dig derhjemme eller på dit hotel, hvor du skal hen. Du kan i nogle lande også hente donglen eller telefonen i lufthavnen.

Sluk emailen

De fleste smartphones er indstillet til at tage email automatisk. Sluk for funktionen. Tag i stedet dine emails, når du er et sted, hvor du har adgang til gratis eller et billigt trådløst netværk. Skriv eventuelt i et autosvar, at du ikke tager email regelmæssigt under ferien. Slå også andre automatiske opdateringer, der kræver data, fra.

Tjek hastighed og priser

Hvis du skal betale for internetadgang på dit hotel, så tjek både priser og hastighed. Et langsomt netværk kan hurtigt blive dyrt og irriterende, hvis du har brug for store mængder data, også selv om timeprisen er lav. Så hellere dyrere timepris, men hurtigere net.

Køb taletidskort lokalt

Hvis du skal være af sted i længere tid, kan det godt svare sig at købe et lokalt taletidskort eller leje en smartphone lokalt. Køber du et lokalt taletidskort, skal du hjemmefra sikre dig, at din telefon ikke er sim-låst.

Download Skype hjemmefra

Skype og andre tjenester, der gør det muligt at tale meget billigt, er populære. Men download det til din computer hjemmefra inden ferien. Så slipper du i hvert fald for at betale for download, og du har en netforbindelse, du er sikker på er hurtig og god nok.

 

Kilde: Business Traveler Magazine, BBC

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.