Sådan hjælper du familien til en alkoholiker
På den nye telefontjeneste Alkolinjen, kan pårørende og alkoholikere søge råd og vejledning, selv om de måske ikke er helt klar til at binde sig til behandling endnu. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM
Hvis en alkoholiker skal kvitte sprutten, så er det næsten altid de pårørende, der skal være primus motor. Derfor har de brug for støtte.

De kan være djævelsk gode til at skjule, hvor skidt det står til - både alkoholikerne og familierne. Alligevel kan de fleste godt pege på, i hvilke familier i deres bekendtskabskreds, at der er problemer med alkohol.

Men tilstanden får alt for ofte lov at stå til. De fleste drikker ifølge Sundhedsstyrelsen over 10 år, før de går i behandling, og det ødelægger familier og ægteskaber. De nærmeste pårørende tøver nemlig med at sige fra, hurtigt og hårdt.

Det ærgrer Søren Skensved, der er direktør og ansvarlig leder hos Dansk Misbrugsbehandling.

- Det der bringer en alkoholiker i behandling er i måske 80 procent af tilfældene de pårørende, som stiller det som en fremtidig betingelse for samliv, forklarer han.

Han vejleder både børn og ægtefæller til alkoholikere i at intervenere, men han oplever, at det for de pårørende er svært at stille den drikkende stolen for døren.

- Det er forfærdeligt grænseoverskridende for den pårørende at forstå, at de måske bliver nødt til at sætte hele deres forhold på spil for at bringe alkoholikeren i behandling. Man skal være villig til at sige, "hvis du ikke går i behandling, så vælger du mig og vores ægteskab fra", siger Søren Skensved.

Seneste tiltag fra Sundhedsstyrelsen - Alkolinjen - tilbyder telefonisk rådgivning til både alkoholikere og deres pårørende, men som ven eller familiemedlem kan man også være med til at støtte en familie, der er ramt af misbrug. Især ved at kvæle det tabu, som hviler over alkoholismen.

- Det er enormt svært at aftabuisere alkoholisme, for konsekvenserne er ikke kønne. Det er svært at stå frem, hvis man frygter, at ens ægtefælle kører spritkørsel eller ødelægger juleaften, uddyber Søren Skensved.

Netop derfor mener han, at det er vigtigt, at andre tør tale med familien, og hjælpe dem med at finde viljen til at sige fra. Hos Dansk Misbrugsbehandling bruger Søren Skensved gerne ét bestemt spørgsmål, når han skal hjælpe de pårørende med at finde viljen til at sige helt fra.

- Jeg spørger "Hvad gør du, hvis dette fortsætter i fem år?". Så svarer de fleste, at det kan de ikke holde ud og så vil de skilles, hvortil jeg siger: "Hvis du ikke kan leve med det her i fem år, så kan du lige så godt sætte foden ned i dag som om et halvt eller et helt år".

Faktum er, at de fleste alkoholikere aldrig vil opsøge behandling på eget initiativ.

Og jo før konsekvensen bliver taget, desto bedre, lyder det. For mens misbrugere i Danmark har krav på hjælp hurtigt, så er pårørende og særligt børn prisgivet, når det kommer til at bearbejde traumerne af at vokse op i et hjem med for meget alkohol på bordet. Det anslås, at alkohol påvirker 122.000 børns liv, men mange af dem får aldrig hjælp til at bearbejde traumerne, og dem der søger behandling må ofte vente i flere år på at komme til hos Tuba - Terapi og rådgivning for unge som er børn af alkoholmisbrugere.

Fakta: Sådan kan du hjælpe de pårørende til alkoholikeren:

- Støt de pårørende

- Hjælp dem til at forstå, at de ikke bliver lykkelige i familien eller ægteskabet, uden alkoholikeren går i behandling

- Tal om alkoholismen, men respekter de pårørende

- Saml gerne viden om, at de drikkende ikke går i behandling på eget initiativ, men kun på familiens

- Stå fast på, at man ikke behøver at være nærmest hjemløs, før man kategoriseres som alkoholiker

Kilde: Dansk Misbrugsbehandling, Søren Skensved

/ritzau/FOKUS