Administration 

Sådan går Krifa-folk til kamp mod folkekirken

Der er stærke forbindelser mellem Krifas ledelse og højre-religiøse kræfter som Kronjyllands Frimenighed, Pinsekirken, Indre Mission,  Århus Bykirke og Evangelisk Luthersk Netværk. Alle organisationer, som har erklæret modstand mod den danske folkekirke. Primært på grund af vielsen af homoseksuelle.   (Foto: SCANPIX arkiv)

Gennem flere menigheder og netværk er en stor gruppe Krifa-ansatte i kamp mod folkekirken. Avisen.dk har lavet en kortlægning.

Top-folk i den gule Kristelig Fagbevægelse - Krifa  bekæmper aktivt den danske folkekirke. Det sker, fordi den danske statskirke tillader homoseksuelle par at blive viet i folkekirken.

Homoseksuelles ret til kirkelig velsignelse har fået stribevis af Krifa-topfolk til aktivt at deltage i en protest mod udviklingen i folkekirken.

Avisen.dk har kortlagt, hvordan Krifa-topfolkenes kamp mod folkekirken er organiseret.

Frontorganisationerne

Frontorganisationerne i Krifa-topfolkenes kamp mod folkekirken er Kronjyllands Frimenighed, Århus Bykirke, det landsdækkende netværk Evangelisk Luthersk Netværk (ELN) og Indre Mission.

Krifa-folkene og deres familier har samlet sig i især to menigheder i det østjyske, der er i markant opposition til folkekirken. Nemlig Kronjyllands Frimenighed i Randers og Århus Bykirke.

Frimenigheden i Randers, hvor Krifas hovedsæde lå indtil for halvandet år siden, er inspireret af amerikanske, evangeliske vækkelseskirker.

Frimenigheden tror på mirakler som helbredelse ved håndspålæggelse, syn og såkaldt tungetale. Frimenighedspræsten Peter Kofoed Herbst betegner syn, tungetale, forudsigelser og profeti som 'gaver fra gud'.

Menigheden har sit ståsted i Indre Mission og Luthersk Missionsforening. Den repræsenterer 'lutherske valg- og frimenigheder' i paraplyorganisationen Evangelisk Alliance, hvor også Pinsekirkerne, Baptistkirken og Apostolsk Kirke er medlemmer.

Sammenstød med biskoppen

For år tilbage satte biskop Kjeld Holm fra Århus Stift, offentligt navne på de fem-seks præster i stiftet, der var imod kvindelige præster. Deriblandt præsten ved Kronjyllands Valgmenighed Peter Kofoed Herbst.

"Det blev præsten i valgmenigheden meget vred over. Men jeg synes jo, at man skal stå ved sine synspunkter - og ikke fremføre dem i dølgsmål. Det synes jeg er meget, meget lidt klædeligt," siger biskop Kjeld Holm.

Peter Kofoed Herbst bekræfter, at der har været diskussioner hen ad vejen, men netop omkring kvindelige præster føler han sig i den grad misforstået:

"Jeg er mere optaget af, hvad præsten siger - end af hvilket køn præsten har".

Formelt har Randers-menigheden aldrig taget stilling til kvindelige præster. Avisen.dk's research viser dog, at kvindelige præster aldrig har prædiket i den kronjyske menighed.

Brød med folkekirken i maj

Kronjyllands Valgmenighed, der består af cirka 265 personer, heraf omkring 150 voksne, brød - efter flere års tilløb - endeligt og formelt med folkekirken 26. maj i år. Det skete med direkte henvisning til og i protest mod homovielserne i folkekirken.

"Menighedens brud med folkekirken kommer bestemt ikke bag på mig", siger biskop Kjeld Holm.

Nu hedder menigheden så Kronjyllands Frimenighed og har tætte relationer til Krifa. Fem af seks bestyrelsesmedlemmer udgør således en del af Krifa-toppen eller har nær tilknytning til den.

Kilder med kendskab til frimenigheden vurderer, at mindst 30-35 medlemmer af menighedens omkring 150 voksne er eller kan sættes i nær forbindelse med ledelsen i Krifa.

Koncernchef er forbillede

Formanden for bestyrelsen i Kronjyllands Frimenighed er Rolf Weber. Han sidder i et nøglejob som politisk konsulent og international sekretær. Han er en af Krifa-formanden Søren Fibiger Olesens og Krifa-koncernchef Jesper Wengels nærmeste rådgivere.

Bestyrelsens sekretær er Gitte Wengel er gift med Krifa-koncernchef Jesper Wengel. Hun arbejder som jurist hos Kristelig Arbejdsgiverforening, der har hovedsæde i Randers.

Kasseren i bestyrelsen hedder Charlotte Mumm Phil. Hun er juridisk sagsbehandler i Krifa - og er tæt knyttet til familien Wengel.

Krifa-koncernchef Jesper Wengel har været en aktiv del af menigheden næsten lige siden den blev grundlagt tilbage i 1996. I kraft af hans stilling nyder Wengel stor respekt i frimenigheden, hvor han nærmest betragtes som et ikon. De seneste måneder har Wengel dog af private årsager holdt lav profil i frimenigheden.

Markant opposition

I august deltog Jesper Wengel - som han har gjort mange gange - i en global lederkonference arrangeret af den konservative vækkelseskirke Willow Creek Community Church uden for Chicago - sammen med blandt andre Kronjyllands Frimenigheds præst Peter Kofoed Herbst.

Læs mere om Kronjyllands Frimenighed her

Frimenigheden arbejder nært sammen med Århus Bykirke, der blev grundlagt i 2009.

Den indre missionske menighed er i markant opposition til folkekirken netop på grund af homovielserne, men har endnu ikke brudt med folkekirken. Om det skal ske, diskuteres aktuelt internt i menigheden, der er en såkaldt valgmenighed - med egen præst, kirkebygning og økonomi.

Tætte forbindelser til Indre Mission

Århus Bykirke er endnu en kirke med tætte relationer til Krifa. Her kommer fortrinsvis unge og yngre op til 35 år. Blandet andet en del unge, som er sønner og døtre af ansatte og folkevalgte i Krifa. Eller unge og yngre, som arbejder i Krifa-hovedkvarteret i Århus Nord.

Det gælder for eksempel Jesper Wengels søn og svigerdatter samt Søren Fibiger Olesens datter, som er aktive kirkegængere i den højre-kirkelige valgmenighed.

Århus Bykirke, Kronjyllands Frimenighed og Kristelig Fagbevægelse støtter samme humanitære organisation, nemlig Viva, der lokalt samarbejder med kristne, missionerende hjælpeorganisationer og har hovedsæde i Århus. Krifa-topfolk dominerer i bestyrelsen.

Læs mere om Århus Bykirke her

Kamporganisation mod homovielser

Valgmenighedspræsten ved Århus Bykirke hedder Hans-Ole Bækgaard.

Han er formand for Indre Mission og samtidig fremtrædende medlem af repræsentantskabet for det landsdækkende anti-homo-vielses-netværk Evangelisk Luthersk Netværk (ELN).

Kamp-organisationen blev stiftet tilbage i 2006, da de første spæde tiltag til et vielsesritual for homoseksuelle blev taget fra officiel side.

ELN tæller både folkekirke-menigheder og frimenigheder, og i ledelsen og repræsentantskabet sidder personer fra den absolutte kristne højrefløj i og uden for folkekirken.

Så selv om Kronjyllands Frimenighed nu er udmeldt af folkekirken så fortsætter menigheden - og dermed Krifa-inderkredsen - deres kamp mod folkekirken via blandt andet ELN.

Har udnævnt skygge-biskop

Da Kronjyllands Valgmenighed tidligere i år brød med folkekirken, var der feststemning i ELN. Organisationen udsendte en jubel-pressemeddelelse i anledningen af udmeldelsen.

Tilbage i september afholdt ELN sit årsmøde i Kronjyllands Frimenigheds kirkesal i Randers.

Fremtrædende folkekirke-personligheder med tilknytning til ELN, blandt andet formanden for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard, offentliggjorde tidligere på året et hyrdebrev hvori de opsagde et hvert fællesskab med kirker, biskopper, præster og menigheder inden for folkekirken, som medvirker til og accepterer vielse af homoseksuelle.

Hyrdebrevet medførte heftig kirkedebat, og flere biskopper gik offentligt kraftigt i rette med Hans-Ole Bækgaard og hans medforfattere.

De menigheder i og uden for folkekirken, der er tilsluttet ELN, har udnævnt deres egen 'pastorale vejleder', altså en skygge-biskop, i form af rektor på Dansk Bibel-Institut Børge Haahr Andersen.

Parallelsystem til folkekirken

Dermed har ELN opbygget et parallelsystem til den officielle ledelse af den danske statskirke. Noget, der også påkalder sig stor vrede blandt de rigtige biskopper.

I ELN's grundlagsdokument, Odense-erklæringen, fra 2006, hedder det:

"(....) Når samfundet således indretter sig med andre samlivsformer end livslangt ægteskab mellem mand og kvinde, følger kirken ikke efter. At tage Guds navn til indtægt for handlinger, der strider mod Biblens konkretisering af, hvad kærlighed er, er et angreb på kirkens identitet som kristen kirke."

Århus Bykirke og Kronjyllands Frimenighed spiller en fremtrædende rolle i kamp-organisationen ELN.

Læs mere om Evangelisk Luthersk Netværk her

De kristelige arbejdsgivere er også med

Kristelig Arbejdsgiverforening, KA, anes også i kulissen i krigen mod folkekirken.

Formanden for ELN er folkekirkepræst Henrik Højlund. Han er præst i Korning og Løsning kirker, der ligger ved Vejle. Formanden for KA, Svend Erik Bøytler Rahbek, og hans familie har i snart en menneskealder søndag efter søndag gået i kirke i Løsning Kirke.

Næstformanden for menighedsrådet er fru Ellen Bøytler Rahbek.
Med i ELN-repræsentantskabet sidder Jakob Bøytler Rahbek. Han er søn af Svend Erik og Ellen Bøytler Rahbek. Jakob er samtidig fremtrædende medlem af Århus Bykirke.

Henrik Højlund var medunderskriver på det føromtalte, omstridte hyrdebrev.

Indre Mission deltager

Sidste flanke i Krifa-inderkredsens krig mod folkekirken er Indre Mission.

Indre Missions hovedbestyrelse gav i 2011 - netop som et led i organisationens indædte kamp mod homo-vielserne - mulighed for, at menigheder, der har brudt med folkekirken, kan bevare sin tilknytning til Indre Mission.

Hidtil har Indre Mission ellers gennem hele sin historie udelukkende virket inden for folkekirkens rammer.

Så trods status som frimenighed - og dermed stående uden for folkekirken - kan Kronjyllands Frimenighed fortsat bidrage til kampen mod de forhadte homo-vielser i folkekirken.

Ikke alene gennem kamp-organisationen ELN, men nok så væsentligt også gennem det konservative, folkekirkelige, landsdækkende og fintmaskede netværk Indre Mission.

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner:

Et lotterispil

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv