Administration 

Sådan går I fra et fint til fantastisk parforhold

Hvis dit parforhold er godt, men der "mangler noget", kan I arbejde på at gøre det endnu bedre - og det kan faktisk være sjovt og udfordrende. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

I kan ikke rigtig sætte fingrene på noget, der ikke fungerer, men I vil gerne have lidt mere af det gode, der engang var fantastisk.

Vi, der lever i et parforhold, kommer vi meget nemt til at polere hinanden runde som stenene på stranden. Efterhånden som kanterne forsvinder, kan en saltvandsindsprøjtning til parforholdet være nødvendigt. Det er let at gro fast i samme rille, når man har været sammen længe, og vanerne kan være svære at bryde ud af, erkender psykolog Randi Schuman.

– Efter en lang årrække som par slapper vi måske lidt for meget af. Man tror, man ved, hvad den anden har lyst til, også uden at spørge. Småting kan irritere, og der er egenskaber ved den anden, som trigger én. Men når forholdet er tilfredsstillende på mange måder, lader man det blive ved det, forklarer hun.

Desuden er det meget naturligt at have modstand mod forandring i forholdet. Trygheden ligger også i, at du ved, hvor du har ham, og omvendt. Et af de første skridt i at optimere parforholdet er derfor at anerkende, at man kan have modstand mod forandring – og derefter prøve at finde ud af, hvorfor det er tilfældet.

– Angsten for at blive såret kan være noget af det, der kan spænde ben. Det kan give en mur mellem parterne, og den må man først bryde ned, siger Randi Schumann.

Manglende sexlyst? Sådan tackler I det som par

Hvad virker allerede?

Det kræver ikke nødvendigvis overskud, men det kræver vilje, tid og et stykke solidt arbejde at støve et tilfredsstillende parforhold af, mener psykologen.

– Men det er sjovt arbejde. Som par kan I rykke langt, hvis I arbejder bevidst med at blive mere klar over, hvordan jeres forhold er skruet sammen, og hvad der kan gøre det endnu bedre, samt hvad I hver især indeholder og har brug for, siger Randi Schumann.

– Det kan være farligt at fokusere for meget på det, man gerne vil have og ikke har. Så kan det føles, som om det, man har, ikke er godt nok. Hvis I lægger mærke til, hvad der fungerer, kan I se, hvad I gør rigtigt, og det kan I bruge til at gøre mere af det, der virker. Nogle gange kan det være en fordel at lade være med at gå ind i en konflikt. I er uenige, men noget andet er vigtigere, for eksempel at I får en hyggelig aften, eller at du giver din kæreste omsorg. Hvis det bliver brugt hver gang, hedder det at være konfliktsky, og så er det irriterende og provokerende for den anden, at man ikke kan få snakket tingene igennem. Indimellem kan det også være en fordel at gøre det på hans måde, mens du stadigvæk giver udtryk for, at du er uenig.

– Men hvis du bøjer af uden at have hjertet med i det, mærker den anden, at du gør det på trods, og det kan være meget ned brydende for parforholdet. Så hellere tage konfrontationen og sige, hvad det er, der trykker.

Her er fem ting, man ikke gør i et sundt parforhold

Læs hinanden

Hvordan I kommunikerer med hinanden, er ikke til at komme uden om. Men selv efter mange år kan I altså ikke læse hinandens tanker eller behov.

– Før man har fået indsigt i, hvad det er man gør i forvejen, når man kommunikerer, er det svært at gøre noget nyt og kommunikere mere hensigtsmæssigt, siger Randi Schumann.

Begynd med at finde ud af, hvilket kærlighedssprog I begge har. Ifølge den amerikanske parterapeut Gary Chapman er der fem forskellige måder, man gerne vil have kærlighed på og derfor også giver kærlighed på.

– Jeg hører ofte klienter sige: Jeg føler mig ikke elsket. En kvinde følte sig eksempelvis ikke elsket af sin mand, selv om han faktisk sagde det til hende hele tiden. Han ordnede en masse og var god til at give bekræftende ord. Han havde bare aldrig tid til hende, syntes hun. De var simpelt hen for lidt sammen. Og hun tænkte, at hvis man elsker nogen, må man da også have lyst til at være sammen. Derfor var alle de søde ord bare tomme ord i hendes ører. Da det gik op for ham, at hun opfattede det sådan, ændrede han det og brugte ikke så meget tid på tjenesterne, men mere på at være sammen med hende.

Her er fire faresignaler, der typisk opstår inden utroskab

Hvad er dit kærlighedssprog?

Kvindens kærlighedssprog var i dette tilfælde tid. Nærvær i tid. For hende var det vigtigste, at de brugte tid på hinanden. Hun følte sig elsket, når hun fik hans udelte opmærksomhed. For andre er det, at man gør noget for hinanden, det primære. En mand fandt ud af, at tjenester betød meget for hans kone, og at hun følte sig elsket og havde mere tid til ham, når de havde hjulpet hinanden med de huslige pligter. Nu vidste han, at hun følte, at han elskede hende, når han tog opvasken. Og hun slappede af og havde mere tid. Nogle gange skal der ikke så meget til, pointerer Randi Schumann.

Kærlighedssproget kan også være bekræftende ord, fysisk berøring og gaver. Hvis det er gaver, oplever du, at det, du modtager, er udtryk for hans kærlighed til dig. Det handler ikke så meget om, hvad gaven har kostet – det vigtigste er, at han har tænkt på dig. I mange parforhold er man ikke klar over, hvilket kærlighedssprog den anden har, selv om man har levet sammen i mange år.

Man giver ofte det, man selv har brug for, i stedet for at sætte sig ind i, hvad den anden rent faktisk ønsker. Det skal man gøre et stort nummer ud af at finde ud af. Ofte er det nok bare at spørge.

– For at genopleve følelsen af forelskelse skal I skabe tid til hinanden minimum en gang om måneden. Tænk så over, hvad den anden har brug for. Hvis det er bekræftende ord, så fyld på dér, eller hvis det er blomster og chokolade, der tænder den anden, sætter du ind dér. Ligeså med fysisk berøring, for selv om du måske ikke selv er så meget til det, sørger du for, at han får det, han har brug for, påpeger Randi Schumann.

Kvinde, kend din mand

Vi må også anerkende, at det er forskel på mænd og kvinder, konstaterer Randi Schumann.

– Mænd og kvinder kommunikerer forskelligt. Hvis du ved hvordan, undgår du at føle, at det er forholdet, der er noget galt med, når det i virkeligheden handler om, at den anden reagerer som mand henholdsvis kvinde.

Generelt har kvinder brug for at snakke om deres problemer. Han behøver ikke at komme med løsninger, men bare lytte og vise, at han godt gider hende. Manden derimod går ind i sin hule, og først når han kommer ud af egen fri vilje, vil han snakke om sine problemer. Manden er også den initiativrige, der skaber noget, og han skal føle, at han styrer løbet.

– En kvinde kan som regel godt lide en mand, der er ansvarlig, og som passer godt på hende og gør noget for hende. Og en mand kan rigtig godt lide en kvinde, han kan gøre glad, og som har en positiv indstilling. Så er man kommet meget langt hen ad vejen mod at få kærligheden til at vokse, siger Randi Schumann.

– Hun skal give ham komplimenter for det, han skaber, siger og gør. Og hun skal derimod have kredit for at være den skønne kæreste, hun nu engang er, eller for, hvor godt hun ser ud.

Randi Schumann anbefaler, at I trækker det positive frem.

– Som udgangspunktet er det, I har, godt nok, og I gør det her for at få det endnu bedre. Begynd med at ridse op, hvad I kan lide i forholdet, som det er nu. Hvad elsker jeg ved vores morgener? Hvad elsker jeg ved den måde, du rører mig på? Måske siger han: ”Det vidste jeg slet ikke du godt kunne lide ..,” og så får du mere af det. Også seksuelt skal I gøre mere af det, I nu ved, den anden godt kan lide. Det bliver nemmere og nemmere for hver gang at fortælle hinanden, hvad I tænder på. Eller hvordan han kan lægge op til sex, så det virkelig tænder dig. Ofte får man automatisk luget ud i det, som ikke dur. Det bliver ikke nævnt, og derfor gør man det ikke mere. Hvis ikke, bliver det lettere at sige det til den anden, når man i højere sætter ord på sine behov. Det er jo dumt at gå i flere år og tro, at han elsker, når du gør noget på en bestemt måde, og det så viser sig, at det har modsat effekt.

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

Billede af Elon Musk
Kendte

Elon Musk: - Jeg har Aspergers-diagnose

billede af Lis
Krimi

71-årig fundet i god behold

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen