Sådan får du mest ud af arbejdsgiverjulen
Med den rette planlægning kan de kun tre julefridage udnyttes optimalt.
Foto: Colourbox
Ligesom sidste år venter der igen en rigtig 'arbejdsgiverjul'. Læs hvordan du får mest mulig ferie ud af de få fridage, der venter.

Er du en af dem, der kun får en enkelt dag 'foræret' i forbindelse med julen? Med lidt velovervejet planlægning kan du få den til at række langt.

Jeanett Bonnichsen er psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel. Hun har mange års erfaring inden for rådgivning om psykisk arbejdsmiljø og stress bag sig. Her er hendes råd til, hvordan du presser mest mulig ferie ud af de få gratis juledage, der venter.

1. Hvad vil du helst?


Frem for alt skal du beslutte, hvordan du helst vil tilbringe juledagene. Vil du have mest muligt fri, have huset fuld af gæster eller bruge dagene på at se venner og bekendte?

"Først og fremmest er det en rigtig god ide at gøre op med sig selv, hvad der skaber mest trivsel og er det fedeste for én selv og så planlægge derefter," siger Jeanett Bonnichsen.

2. Planlæg!

Så snart du har gjort op med dig selv, hvordan du helst vil tilbringe juledagene, skal du planlægge dem nøje.

Vil du have mest muligt fri, skal du derfor have overstået at takke nej til indbydelser. Vil du have huset fuld af gæster, skal du sørge for at ordne flest mulige indkøb og madlavning på forhånd, så du også selv kan slappe af, når de kommer på besøg.
Vil du se venner og bekendte, så aftal det med dem i god tid.

"Det handler om at få lavet sine arrangementer i god tid, så tingene er på plads, og man kan gå på juleferie med ro i maven omkring, hvad det nu er, man skal," siger Jeanett Bonnichsen.[pagebreak]

3. Sig nej!

Er du typen, der bare gerne vil trække stikket og koble af, er den største udfordring formentlig at sige nej til de invitationer, man måtte have fået.

Ifølge Jeanett Bonnichsen kan det fremkalde en smule dårlig samvittighed, som lige skal overvindes.

"Man skal arbejde lidt med sig selv og finde ud af, hvilken betydning det har at få lov at holde fri, og hvilken konsekvens det har ikke at holde fri, og hvad der giver bedst mening for én," siger hun.

4. Trap ned i god tid

Uanset hvordan juledagene skal tilbringes, betaler det sig at have trappet ned på arbejdet i god tid forinden.

Ifølge Jeanett Bonnichsen skal man derfor i ugen op til juledagene sørge for at lukke sager og ikke åbne nye.

"Og så skal det ikke være sådan, at man den sidste dag har 17 ting, der skal lukkes. Man bør lukke ting hele vejen hen ad ugen, så det kun er en enkelt eller to ting, der skal lukkes den sidste dag. Dermed har man tid til stille og roligt at bakke ud af jobbet inden ferien," råder hun.

5. Offline eller online?

Slapper man først rigtigt af, når man er offline? Ikke nødvendigvis, mener Jeanett Bonnichsen.

"Det handler om, hvilken beslutning man har taget med sig selv. Hvis man vil have fuldstændig fred og ro, så skal man være offline. Hvis man godt kan lide, at der er lidt kontakt til omverdenen og arbejdet og får energi af det, så skal man tillade det. Man skal bare tage aktive og reflekterede valg over sine handlinger i stedet for at bare at lade det hele ske," siger hun.