Sådan får du mest muligt ud af din hverdag
Det gode liv - det drømmer vi alle om. Men det kræver en indsats at leve det. Foto: SCANPIX arkiv
Tid. Alt handler om tid. Får du det bedste ud af den tid, du har til rådighed hver uge? Få et realitets-tjek og se, om du kan udnytte tiden bedre.

Af Heidi Vesterberg, redigeret af Lisbeth Madsen, PSYKOLOGI, Aller Media

Slå op i kalenderen og se tilbage på den seneste uge. Hvad gik din uge med? Hvordan havde du forestillet dig, at den skulle gå? Måske fik du faktisk gjort det, du gerne ville. Måske fik du gjort den forskel for andre, som du altid taler om.

Det kan også være, at du ikke liiiige nåede det i denne uge. Måske havde du som mange andre en uge, der drønede af sted – uden du nåede at tænke over det, og pludselig var det mandag igen.

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver og forfatter. Gennem samtaler hjælper hun sine klienter til at blive bevidste om deres værdier og handle efter dem.

– En uge er et godt billede på dit liv. Dit liv er meget defineret af, hvordan en helt almindelig hverdagsuge ser ud, for det er nu engang hverdagene, der er flest af. Så lad os bruge ugen som et billede på livet, så vi hele tiden kan se: lever jeg efter mine værdier og det, der giver mening for mig? Får jeg rent faktisk handlet og gjort det, jeg siger, er vigtigt for mig? Og hvis ikke: Hvad skal jeg så give slip på eller ændre for at komme til det? siger Daisy Løvendahl, personlig rådgiver og forfatter til bogen 'Lev'.

Læserne fortæller: Det skændes vi med vores partner om

Invitation til refleksion

Daisy Løvendahl har udviklet et redskab som en hjælp til at få fyldt ugen med det rigtige. Hendes ’ugepraksis’ består af syv simple spørgsmål. Daisy Løvendahl har sammensat spørgsmålene ud fra forskellige teorier og filosofier.

– Det er en reflektionsguide, der inviterer dig til at blive mere bevidst i dit liv, så du kan træffe de rigtige valg og handle i overensstemmelse med dine værdier. Du kan ikke skabe et liv, hvor du mestrer både kærlighed, familie og karriere uden først at blive bevidst om, hvordan du vil gøre det, og hvad der er vigtigst for dig, siger Daisy Løvendahl.

Hvis du fx gerne vil dyrke yoga, være nærværende eller bruge en time dagligt på at skrive den bog, du drømmer om at udgive, bliver du nødt til at sætte det i kalenderen og prioritere det frem for alt muligt andet. Det handler om at gøre det til en vane, mener Daisy Løvendahl.

– I starten kræver det beslutsomhed at få det gjort, men hvis du faktisk bliver ved med at gøre det, bliver det til en praksis for dig og dermed meget nemmere.

Kan du ikke leve uden din telefon? Sådan ændrer din smartphone din hjerne, når du bruger den

Du skal ikke lægge et skema

Daisy Løvendahl undgår bevidst at kalde sin ugepraksis for en plan. Når vi mennesker får et skema eller en plan foran os, sætter vi os selv i et målbevidst effektueringsgear for at nå frem til målet og overholde planen. Det er ikke det, en ugepraksis handler om.

– Det vigtige er ikke, om du kan krydse tjeklisten af og overholde planen. Det vigtige er, at du hele tiden er nærværende i dit liv og træffer de valg, der giver mest mulig mening og glæde i dit liv, siger hun.

Som personlig rådgiver arbejder Daisy Løvendahl oftest med de uoverensstemmelser, der kan være mellem vores ønsker, værdier og længsler, og hvordan vores uger ender med at komme til at se ud. Der er som regel to muligheder. Enten skal vi hanke op i vores vedholdenhed og stramme op, så vi får gjort det, vi gerne vil. Eller også skal vi justere på vores selvbillede.

– En del af den stress, vi dealer med i denne tid, handler om, at mange ikke ved, hvad de vil, og derfor ikke navigerer efter det. Vi lever i en verden, hvor vi hele tiden får nye bud på, hvad det gode liv er, og hvordan vi skal være en god kæreste, kollega eller forælder. Jeg tror, mange er usikre på, hvem de er, og hvad der er rigtigt for dem. I stedet for at navigere efter personlige værdier, begynder vi at sammenligne os med, hvad alle andre gør. Vi begynder at tro, tingene skal være på en bestemt måde, og så navigerer vi efter det. Det er i virkeligheden en uautentisk måde at være i livet på, og det skaber frustration eller det, som Kierkegaard ville kalde for fortvivlelse, siger Daisy Løvendahl.

Sådan reflekterer du over din hverdag:
Vælg et fast tidspunkt hver uge og brug max. 15 minutter på at besvare disse spørgsmål. Svar intuitivt uden at overtænke. Skriv svarene ned og afsæt tid i din kalender med det samme.

 1. I denne uge er det vigtigste ... Formålet er vigtigere end målet. Mange – især kvinder – vil helst svare: ‘mine børn’. Det er ikke altid det ærlige svar. Undgå automatsvar, og prøv at udfordre dig selv.
 2. Mit mål for denne uge er ... Her skriver du dine konkrete mål og det, du gerne vil gøre.

Derfor er det så svært at ændre vaner: Se grunden her

  1. Hvor meget vil jeg arbejde? Det er et godt spørgsmål at stille sig selv. En opfordring til at du selv styrer dit arbejdsliv, i stedet for at arbejdet styrer dig. Også for ikke at være lidt på arbejde hele tiden og fx besvare arbejdsmails over telefonen, når du er ude.
  2. Hvad kan jeg gøre i denne uge for at passe på min krop? Handler om få fokus på dit fundament og bevidsthed om, hvad din krop har brug for.
  3. Det vil give mig energi, at ... Energi er udefinerbart, men vi ved alle sammen, hvordan det føles og virker. Det er vigtigt, at du kender dig selv og ved, hvor du henter din energi fra.
  4. Jeg har brug for at være sammen med ...? Handler om at afsætte tid og rum til den eller dem, der virkelig giver dig noget nu. Inspiration, glæde. Mennesker der får dig til at føle dig værdsat.
  5. For at nyde ugen skal jeg ... Vi skal huske at nyde livet. Kan være alt fra at dufte til en blomst, tale i telefon, læse en bog, lege med børnene eller drikke en god kop kaffe. Når ugen er omme: Se svarene igennem, og reflektér over, hvad det krævede af dig, og hvad det gav dig. Gav det dig den glæde, du forventede, eller skal du justere på noget? Slip det du ikke fik gjort. Sørg for at fejre dine sejre – og lav din ugepraksis igen.