Sådan får du flad mave
Drømmer du om en smal talje og en flad, slank mave? Så læs med her. Colourbox / Modelfoto
Med nogle ændringer i din livsstil kan du få den flade mave, du drømmer om.

FEMINA, Aller Media

I gamle dage var det især mænds maver, der struttede af for meget fedt. I dag er også mange kvinders maver ramt af for meget buleri. Men det er der heldigvis råd for. Ernæringsekspert Per Brændgaard Mikkelsen giver dig her de bedste forklaringer og råd til at opnå den flade mave:

Mænd har umiddelbart størst tendens til at lagre fedt på maven, da det mandlige kønshormon, testosteron, dirigerer fedtet til maven, hvorimod det kvindelige kønshormon, østrogen, dirigerer fedtet til bryster, balder, hofter og lår. Men det er ikke kun kønshormonerne, der styrer fedtet. Det gør rygning, stress, sukker, alkohol og mangel på motion også - og der er kvinderne kommet godt med, forklarer eksperten.

Læs på Femina.dk, hvorfor du får mavesmerter og oppustet mave.

Hvis du vil have en slank og flad mave, så skal du starte med at gå i negativ kaloriebalance. Det vil sige, at du skal lave nogle ændringer i din mad, dine drikke og motion, så du indtager færre kalorier, end du forbrænder. Det vil tvinge kroppen til at nedbryde og forbrænde fedt fra depoterne, herunder maven. Fordelen ved fedt på maven er, at det er ret "løst" fedt. Dvs., at det er forholdsvis villigt til at lade sig nedbryde og forbrænde. I modsætning til eksempelvis fedt på lår og balder, der sidder bedre fast.

Sådan spiser du dig til en flad mave. Se hvordan på Femina.dk.

Næste trin er at rette op på din livsstil, så du målrettet fjerner fedt fra maven. Kostmæssigt kan det hjælpe at skære ned på de hurtigt optagelige og koncentrerede kulhydrater. Dvs. sukkerrige mad- og drikkevarer og "tomme" kornprodukter såsom lyst brød, almindelig pasta og hvide ris. Spis til gengæld mere protein (f.eks. kylling og bønner) og sundt fedt (f.eks. nødder og rapsolie). Skær ned på alkohol, hold op med at ryge, og stress af så meget som muligt. Det får mavefedtet til at smelte.

Motion er vigtigt både for mængden af fedt omkring taljen og for mavebulen. Mere motion i det hele taget - uanset typen af motion - fjerner fedtet, når man samtidig laver kostændringer, der skaber negativ kaloriebalance. Målrettet træning af mavemuskler, rygmuskler og holdningsmusklerne (især den såkaldt core-træning), gør maven flad inde bag fedtet.
Du gør formentlig ikke alt "forkert", selvom du har en tendens til at lagre fedt på maven. Sæt ind der, hvor det er mest relevant for dig, lyder rådet fra ernæringseksperten.

Her er 10 opskrifter, der giver dig flad mave. Se dem på Femina.dk.