Sådan får du billig lagerplads til din mobil
Den gennemsnitlige mobilbruger har ikke brug for en hel terabyte lagerplads, vurderer test- og forbrugerredaktør Morten Sahl Madsen fra Computerworld. Foto: Colourbox.com/free
Lad være med at købe en hel virtuel lagerhal til dine billeder og dokumenter, hvis du kun har brug for lidt ekstra gigabyte, siger ekspert.

Det ville være dumt at betale for en hel tom lagerhal, hvis du kun skal bruge et hjørne af den til dine vigtige personlige ejendele.

Den samme logik gør sig gældende, når du skal finde et sikkert sted at placere dine foto, musikfiler og dokumenter fra mobiltelefonen.

De færreste almindelige forbrugere har nemlig brug for en hel terabyte lagerplads i skyen, som typisk koster mellem 75 og 100 kroner om måneden.

- Der findes et hav af billige eller gratis løsninger på pladsmangel, alt efter hvilken telefon du har. Har du en iPhone er det dog mere begrænset. Til gengæld er Apples iCloud en af de billigste løsninger, hvor du betaler syv kroner om måneden for 50 gigabyte. Og for mange vil det være nok, siger test- og forbrugerredaktør Morten Sahl Madsen fra Computerworld.

Han anbefaler generelt, at man ikke køber en mobiltelefon med en hukommelse på under 32 gigabyte. I en tid hvor mediebrugere akkumulerer stadig mere data er 16 gigabyte for lidt til de fleste, vurderer han.

Brug penge på mere telefonhukommelse og lad være med at købe for meget lagerplads i "skyen", som alligevel ikke bliver brugt. Er du ejer af en Android-telefon med plads til et sd-kort, kan du købe et med plads til 64 gigabyte for ca. 200 kroner, tilføjer Morten Sahl Madsen.

- Så har du lige pludselig plads til tre gange så mange billeder på din telefon. Og det er let at sætte telefonen til at gemme alle billederne på sd-kortet. Hvis man har en ekstern harddisk er det også bare med at få billederne over på den. Det giver en ekstra sikkerhed for, at alt er gemt. Det vil jeg foreslå de fleste, siger han.

Mobilekspert og redaktør for MereMobil.dk John G. Pedersen råder forbrugerne til at vælge et af de velkendte og etablerede firmaer, når de vigtige billeder og dokumenter skal gemmes i skyen.

- Hvis du vil have dine data i skyen, skal du vælge et af de firmaer, der er velkendt og har et godt ry. Der har været eksempler, ikke mindst med danske firmaer, der har købt lagerplads en gros og siden er gået konkurs. Så lad være med at Google dig frem til en eller anden tjeneste, der koster det halve af for eksempel Dropbox, siger han.

Her får du fleksibel og frem for alt sikker lagerplads:

Apple iCloud

Hos iCloud er de første fem gigabyte gratis. Har du brug for 50 gigabyte koster det syv kroner om måneden. 200 gigabyte koster 25 kroner, mens en terabyte koster 69 kroner.

Microsoft OneDrive

- Hvis du har købt Microsofts Office 365-pakken, har du faktisk en hel 1 terabyte gratis lagerplads. OneDrive tilbyder fem gigabyte gratis. For to dollar om måneden, 14 kroner, kan du købe 50 gigabyte.

Google Drive

Hvis du opretter en gratis Gmail-konto får du 15 gigabyte med. Samtidig får du adgang til Google Photos, hvor du har ubegrænset lagerplads - mod at dine billeders kvalitet bliver reduceret til 16 megapixel og dine videoer til 1080p. Hos Google Drive får du 100 gigabyte for 2 dollar, 14 kroner, om måneden. En terabyte koster 69 kroner.

Dropbox

Hos Dropbox får du de første 2 gigabyte gratis med mulighed for mere plads, hvis du skaffer flere "kunder" ved at rekruttere blandt venner, familie og kolleger. Har du brug for meget plads, koster det 75 kroner om måneden for 1 terabyte.