Sådan er Lars Rohdes nye arbejde
Lars Rohde kan som nyudnævnt direktør for Nationalbanken se frem til at få ansvaret for landets pengepolitik.

Lars Rohde, der er nuværende direktør i ATP, er netop blevet udpeget til at overtage posten som ny direktør for Nationalbanken efter Nils Bernstein. Niels Bernstein træder tilbage med udgangen af januar 2013 på grund af nationalbanklovens aldersgrænse på 70 år.

* I Nationalbanken kommer Lars Rohde til at arbejde sammen med de to andre direktører, Hugo Frey Jensen og Per Callesen, i en fælles direktion.

* Over direktionen sidder en bestyrelse med syv medlemmer, heriblandt to repræsentantskabsmedlemmer, der udnævnes af erhvervs- og vækstministeren, og som regel to folketingsmedlemmer. Bestyrelsen har organisatoriske og administrative opgaver og godkender Nationalbankens årsregnskab.

* Over bestyrelsen sidder et repræsentantskab på 25 medlemmer, heriblandt 8 folketingsmedlemmer. Repræsentantskabet har organisatoriske opgaver og skal godkende årsregnskabet.

* Nationalbankens opgave er overordnet at opretholde et sikkert pengevæsen og at lette og regulere pengeomsætning og kreditgivning.

* Nationalbankens tre overordnede formål er:

1) At sikre stabile priser ved at sørge for lav inflation. Det gøres ved at indrette pengepolitikken efter en fast kronekurs over for euroen.

2) At sørge for sikre betalinger ved at udstede sedler og mønter samt sørge for, at pengeinstitutterne kan afvikle indbyrdes betalinger.

3) At sikre stabilitet i det finansielle system ved at overvåge den finansielle stabilitet og betalingssystemer, og producere finansiel statistik og forvalte statens gæld.

* Nationalbanken er en selvejende og uafhængig institution, der er etableret ved lov.

* Nationalbankens direktion har eneansvaret for at fastsætte de pengepolitiske renter og er ansvarlig for den del af landets økonomiske politik, der kaldes pengepolitikken. Folketinget er ansvarlig for finanspolitikken og den øvrige økonomiske politik.

/ritzau/