Det er faktisk muligt: At nyde en hyggelig og fornøjelig juletid uden at byde kroppen enorme mængder fedt og søde sager. Også selvom menuen skal følge traditionerne og bestå af både flæskesteg, andesteg, de brunede kartofler og en sø af sovs.
Hvordan det lader sig gøre, kunne interesserede i går få indblik i på Odense Universitetshospital, hvor Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Astma-Allergi Forbundet ikke bare bød på fedtfattige julekager, men også på sunde råd om julemiddagen.
»Mulighederne er rigtig mange, og det hjælper med en god fantasi,« fortalte Betty Krorby fra Diabetesforeningens lokalkomité i Odense. Og øste op af gode idéer:
»Flæskestegen skal steges med fedtet for at få den gode smag. Men inden man spiser det, skal man skære alt fedtet fra. Og hvis man også gør det ved flæskesværen, sker der heller ikke noget ved at spise det. Det er jo bare død hud,« konstaterede hun med et smil.
Også brunkartoflerne, der jo ellers vanligvis svømmer rundt i sukker på panden, er der sunde håb for.
»Det får selvfølgelig ikke karamellaget, men med sovsekulør og sødestof bliver kartoflerne både brune og smager sødt,« forklarede Betty Krorby.
Samme kulør skal hældes i skyen fra stegen, så fedtet let lader sig finde og kan skummes væk fra sovsen. På lignende vis kan også risalamanden blive light ved at bruge letmælk, kun en smule fløde og til gengæld masser af mandler.
For nødder er generelt en af de sundere julegodter og kan i rimelige mængder spises med god samvittighed, fortalte Kristel van Deuren fra Hjerteforeningens rådgivningscenter i Odense.
I samme kategori er tørrede frugter som rosiner, abrikoser og figner. Men både marcipanen og chokoladen er også ok.
»Marcipan er jo lavet på mandler, og chokoladen skal bare have en høj kakaoprocent og spises med måde,« sagde Kristel van Deuren.
Og mindede så lige os alle om noget:
»Vi skal heller ikke være alt for fanatiske. Det vigtigste er jo faktisk, hvad vi gør resten af året og ikke juleaften.«