Makrel i tomat, ildelugtende sild eller den gamle ost - ikke just ting, du tager med i madpakken, vel?
Her hjælper Suhrs Madakademiet dig med, hvordan du laver den bedste madpakke.
Sådan bliver du populær
- Du skal tage noget hjemmelavet med
- Maden skal dufte, når du åbner madpakken. Det kan du gøre ved hjælp af krydderurter som basilikum.
- Du skal tænke i farver. De spiller en stor rolle.
Det her skal du tage ekstra med af
- Lav en ekstra pizza, skær den i små stykker og tag den med på job. Så bliver du arbejdspladsen kælepotte.
- Pirogger vil imponere dine kollegaer, og det er nemmere at lave, end du tror. Du kan følge opskriften i faktaboksen.
- Lasagne smager næsten bedre, når det bliver koldt - og det skaber lykke hos sidemanden.
Suhrs Madakademiet fortæller, at det helt generelt er en rigtig god ide, at tænke på morgendagens madpakke, når man handler ind til aftensmad.
Sådan ser den optimale madpakke ud
- Madpakken skal give velbehag og mætte.
- Rugbrødsmadder er og bliver den bedste kilde til god energi. I kan købe en brødrister på arbejdspladsen, så rugbrødet også kan ristes.
- Tag nogle salater med korn, ris og pasta blandet med en masse grøntsager med.
- Som smørelse kan man lave sin egen pesto. Den kan fryses ned og bruges igen og igen.
Det her skal du undgå i madpakken
- Mad, der lugter, er irriterende. Dine kollegaer kommer til at skrotte dig, så lad makrellen blive hjemme.
- Tomater i skiver blødgører din madpakke. Det er skidt. Hold dig fra ting, der smatter ud.
- Du skal droppe flydende pålæg. Det er spild af kroner og energi.
Alternativer til den traditionelle madpakke
- I kan skiftes på jobbet til at tage en madpakke med til hinanden.
- Lav et fælles madindkøb, hvor I ugentligt skiftes til at være ansvarlige - selvfølgelig med et fast prisloft.
- Lav en fredagsmadpakkeseance, hvor I hver uge tager en ny ting med til en fælles buffet. Det vil give jer et bedre forhold på arbejdspladsen.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med elever fra Suhrs Madakademiet og Kirsten Høgh Fogt, der er viceforstander på skolen.
Pirogger med krydret kål
20 stk
Tilberedningstid: ca. 2 timer
Arbejdstid: ca. 40 min.
dej:
25 g gær
4½ dl vand
2 tsk groft salt
½ dl olie
150 g rugmel
ca. 650 g hvedemel
fyld:
150 g kartofler
2 spsk syrnet fløde 9%
1 bdt dild
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 løg
1 spsk olie
250 g fint snittet hvidkål
1 tsk st. spidskommen
Dej: smuldr gæren og rør den ud i lunkent vand. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt til en glat og smidig dej. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 min.
Fyld: Kog kartoflerne og mos dem med en gaffel. Tilsæt syrnet fløde, skyllet hakket dild og salt og peber. Pil og hak løget. Sauter det i olie sammen med fint snittet hvidkål. Krydr med spidskommen og rør kartoffelblandingen i.
Pirogger: Ælt dejen igennem og del den i 20 stykker. Rul dem ud som små pandekager eller dejcirkler med en diameter p ca. 10 cm. Læg fyld på midten af hver. Fold dejen sammen om fyldet med samlingen opad og tryk hele vejen rundt med en gaffel, så piroggen holder sig lukket under bagningen. Sæt piroggerne på en bageplade med bagepapir og efterhæv ca. 20 min. Pensl piroggerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 gr. C i 20-25 min.