Sådan bliver du en succes
Husk at klappe dig selv på skulderen, når du har gjort noget godt. Så får du temmeligt sikkert mere succes. Det handler nemlig om selvanererkendelse. Scanpix - modelfoto
Ifølge eksperterne handler succes helt grundlæggende om selvanerkendelse. Du kan også øge din succesrate, hvis bare du spiller dine kort rigtigt.

Nogle vader i succes, mens andre har svært ved at opnå det, der ligner. Succes er målet for vores drømme og hårde arbejde. Det er en relativ størrelse, og det, der er succes for nogle, er i andres øjne ren fiasko.

For mens din forestilling om succes måske handler om det gode familieliv med glade børn og en mand med overskud, kan det være, at din nabos handler om en hardcore karriere med meget målbare resultater.

Fælles for de fleste menneskers opfattelse af succes er dog, at det er en sammenblanding af noget konkret og en følelse.

- Det er med succes som med tid. Alle ved, hvad det er, men det er umuligt at forklare, siger Bjarne Toftegård.

Succes er selverkendelse

Han er stifter af Center for Succes og hjælper mennesker og virksomheder med at opnå det, de gerne vil. Samtidig er han stress-konsulent og coach.

- Der er et klart skel mellem at se og opleve succes. Man kan godt være en af dem, der er billeder af i bladene, have et godt job, et smukt udseende og masser af penge. Udefra ser det ud som en succes, men det er ikke sikkert, man selv har det sådan, forklarer han og uddyber:

Overspringshandlinger: Sådan kommer du dem til livs. Læs mere på q.dk

- Succes handler om selvanerkendelse. Hvis ikke selv man får øje på, at man gør noget godt, så føler man ikke succesen.

Med andre ord skal du derfor huske at klappe dig selv på skulderen, når du gør det godt.

Ha’ konkrete mål

Kernen i de fleste tilgange til succes inden for selvudvikling handler om at sætte sig konkrete mål og gøre sig klart, hvordan man kommer dertil. Amerikanske Bakari Akil har en ph.d. i massekommunikation og har skrevet flere bøger om succes og om at optimere sit potentiale.

- Efter min mening er definitionen på succes, når man hele tiden opnår de mål, man stræber efter. Succes er ikke en enkelt begivenhed, men proces- og resultatorienteret. Det handler ikke om at vinde en konkurrence, men om, hvordan man er nået dertil, siger han.

Skriv dine mål ned

Bakari Akil rådgiver sine klienter til at skrive deres mål ned på et stykke papir.

- Tænk på, hvad du stræber efter både på kort og på lang sigt, og kig så på, hvad du skal gøre for at nå derhen. Det kan også hjælpe at tænke på målet og så gå baglæns og kigge på, hvad der ligger forud.

- Det er også en god øvelse at tænke over, hvilke succeser du har haft tidligere i dit liv. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal gøre for at opnå noget lignende.

Plastikkirugi gjorde mig lykkeligere. Læs mere på q.dk

Drøm stort

Ifølge Bakari Akil handler det også om, at gøre strategisk tankegang til en vane:

- Med tiden bliver det en naturlig ting at sætte mål og tænke over, hvordan man når derhen. Det hjælper ikke at gøre det hele på én gang, men hvis man tager et lille skridt hver dag, kan man blive mere bevidst om, hvordan man opnår succes, og hvad man skal gøre for at opfylde sine drømme, slutter Bakari Akil.

Anne Blume Futtrup, Q, Aller Media